Η ΕΡΤ στον φράχτη Ισραήλ – Γάζας: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τα κιμπούτς που έγιναν στόχος της Χαμάς

Ελάχιστα μέτρα από τον φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα βρέθηκαν η κάμερα της ΕΡΤ και ο Γιώργος Σιδέρης. Εκεί είναι πιο ανατριχιαστικοί οι ήχοι των μαχών από την Μπέιτ Χανούν και την Τζαμπάλια , όπως και η εικόνα των ισραηλινών πυροβόλων που βάλουν κατά της Γάζας. Κάτοικοι στα ισραηλινά κιμπούτς μίλησαν στην ΕΡΤ για τις στιγμές φρίκης όταν οι τρομοκράτες μπήκαν στον οικισμό τους. 

Οι σειρήνες αντηχούν και στρατιωτικός καλεί: Να είστε όλοι μαζί εδώ, υπάρχει κίνδυνος μην απομακρύνεστε. Αυτή είναι μία από τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ, σε απόσταση 120 μέτρων από τον φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τον Παλαιστινιακό θύλακα και τις πρώτες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας.

Πίσω από τα συρματόπλεγμα είναι χωρίς τέλος οι εχθροπραξίες στα κιμπούτς, Μπέιτ Λαχία, Μπέιτ Χανούν και Τζαμπάλια.

Η ΕΡΤ στον φράχτη Ισραήλ – Γάζας: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τα κιμπούτς που έγιναν στόχος της Χαμάς

Πίσω μου φαίνεται το φυλάκιο παρατήρησης των Ισραηλινών δυνάμεων. Είμαστε στον βόρειο τομέα. Μόλις 120 βήματα μας χωρίζουν από τη Γάζα. Από αυτό εδώ το σημείο τα μόνα δεδομένα είναι οι ήχοι των αρμάτων, το κροτάλισμα των πολυβόλων και φυσικά το «Ιron dome» το οποίο αναχαιτίζει τις ρουκέτες της Χαμάς, περιγράφει ο Γιώργος Σιδέρης.

Η ΕΡΤ στον φράχτη Ισραήλ – Γάζας: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τα κιμπούτς που έγιναν στόχος της Χαμάς

Το κιμπούτς Νετίβ Ασάρα ήταν από τα πρώτα που δέχτηκε την επίθεση της Χαμάς. Οι κάτοικοι με μία φωνή λένε ότι ο Παλαιστινιακός λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Κάτοικος του Κιμπούτς περιγράφει τις στιγμές φρίκης της 7ης Οκτωβρίου, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ: Δεν έχουμε τίποτα άλλο, δεν έχουμε τα σπίτια μας, δεν έχουμε τις επιχειρήσεις μας, δεν έχουμε την κοινότητά μας και κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καν τις οικογένειές τους. Η πολιτική ηγεσία, ο αρχηγός της χώρας, είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά μου και απέτυχαν. Αν αποτύχεις ως ηγέτης, πρέπει να φύγεις.

Ο φύλακας Μπένι Βαϊνάλ, δήλωσε: Αν πάω στη Γάζα θα σκοτώσω. Στο Ισραήλ από τη Γάζα είναι 15.000 εργαζόμενοι κάθε μέρα που έρχονται στο Ισραήλ για να δουλέψουν και επιστρέφουν στη Γάζα. Έτσι, εάν οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, πιστεύω θα γίνει εάν διαγράψουμε όλες τις τρομοκρατικές ομάδες.

Μπροστά στον φράχτη ασφαλείας που παραβίασε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το συνεργείο της ΕΡΤ απαθανατίζει τα μπλοκ που προστατεύουν από τις ρουκέτες και τους όλμους της Χαμάς. Οι Ισραηλινοί λένε ότι ελέγχουν το βορειοδυτικό κομμάτι σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν έχουν ελέγξει όλη την βόρεια Γάζα, όπως είχαν πει τις προηγούμενες ημέρες.

«Η κατάσταση είναι ότι προσπαθούμε να καταστρέψουμε όλες τις στρατηγικές περιοχές της Χαμάς για να κατακτήσουμε τον εχθρό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η ΕΡΤ στον φράχτη Ισραήλ – Γάζας: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τα κιμπούτς που έγιναν στόχος της Χαμάς

Το οδοιπορικό στην λεπτή γραμμή της συνοριακής γραμμής ολοκληρώνεται με το πέρασμα από πυροβολαρχία. Η εικόνα μιλά από μόνη της για τους χώρους τάξης και για την ισχύ πυρός που κατευθύνεται από εκεί προς την Λωρίδα της Γάζας και τις πόλεις των Παλαιστίνιων όπου κρύβονται μέλη της Χαμάς.

ΕΡΤ -Αποστολή: Γιώργος Σιδέρης

Κάμερα; Φώτης Πάντος

Ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος