Η ΕΡΤ στο Κίεβο – Οι Ουκρανοί σε θέσεις μάχης για τη μητέρα των μαχών – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ώρες βλέπουν αναλυτές. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, μεταφέρει το κλίμα από την πόλη όπου όλοι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Όπως είπε σήμερα το βράδυ επικρατεί μια αφύσικη ηρεμία η οποία δοκιμάζει ακόμα και τις αντοχές των πιο ψύχραιμων.

Η «μάχη» των γιατρών στο νοσοκομείο του Κιέβου – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η Λάντα έφευγε με τη μητέρα της από το σπίτι τους στο Ιρπίν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, αλλά δεν γλίτωσε από τους Ρώσους στρατιώτες που την πυροβόλησαν στο στομάχι. Η Ευτυχία Πενταράκη συνάντησε την 22χρονη Ουκρανή στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται ευτυχώς εκτός κινδύνου, και η μητέρα της μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ για τις δραματικές στιγμές που έζησαν στην προσπάθεια τους να εγκαταλείψουν την πόλη τους.

Όπως είπε: «Είμαστε από το Ιρπίν, βρισκόμαστε στο υπόγειο, φυλαγόμαστε από τους βομβαρδισμούς. Δεχθήκαμε πυρά και βόμβες. Ήρθαν εθελοντές και προσφέρθηκαν να μας απομακρύνουν. Καθώς οδηγούσαμε, Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε το αμάξι μας και τραυμάτισε την κόρη μου. Ο οδηγός, που επίσης τραυματίστηκε, κατάφερε να σταματήσει το αμάξι και να πεταχτεί έξω. Δεν ξέρω τι απέγινε… αν ζει, αν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε. Πεταχτήκαμε κι εμείς από το αμάξι με την κόρη μου. Μείναμε κατάχαμα διότι είδαμε περαστικούς με αυτόματα. Δεν ξέραμε τις προθέσεις τους. Η κόρη μου ήταν 50 μέτρα παραπέρα, σκέφτηκα ότι ήθελε να τη βοηθήσω. Έτρεξα προς το μέρος της. Κάποιοι οπλισμένοι έρχονταν προς το μέρος μας. Τους είπα ότι είμαστε πολίτες και θέλαμε να φύγουμε από την πόλη. Έλεγξαν τα χαρτιά μας. Είπαν ότι έπρεπε να φύγουμε από άλλο δρόμο. Πήραν το κινητό μου και το έσπασαν. Και μας είπαν να πάμε από την οδό Σομπόρνα. Εκεί συναντήσαμε έναν εθελοντή που μας πήγε έως το πέρασμα στο ποτάμι και μετά μας πήγε στο νοσοκομείο».

Σε θάλαμο δίπλα στη Λάντα νοσηλεύονται δύο ακόμα άτομα από το Ίρπιν, ένας 60 χρόνος κάτοικος της πόλης και ένας 23χρονος στρατιώτης που πολεμούσε στην περιοχή. Και οι δύο έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

«Όλα τα θύματα από Γκόστομελ, Στογιάνκα, Μπούχα και Ιρπίν ήρθαν κατευθείαν σ’ εμάς. Κανείς δεν πέθανε στο νοσοκομείο μας, εμείς προσφέρουμε πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια όλοι διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπου δεν γνωρίζω την κατάληξή τους. Καθημερινά, όλο και περισσότεροι καταφεύγουν σ’ εμάς, πολίτες και κυρίως παιδιά. Αυξάνεται και η πίεση στο προσωπικό. Μόνο σήμερα καταφέραμε να πάρουμε μια ανάσα, αφού σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί. Το κλείσιμο του εναέριου χώρου θα ήταν μεγάλη βοήθεια. Εντάξει οι επιχειρήσεις εδάφους, από την άλλη όμως δεν ξέρεις από πού θα σκάσει η βόμβα. Είσαι στην αίθουσα εγχειρήσεων και δέχεσαι ασθενείς, και δεν ξέρεις αν θα σκάσει (η βόμβα) τώρα ή σε λίγο, αυτό είναι το χειρότερο... Κλείστε τον εναέριο χώρο» τόνισε ο διευθυντής του νοσοκομείου.

Έξω από το νοσοκομείο η απεσταλμένη της ΕΡΤ συνάντησε έναν στρατιώτη με καταγωγή από τη Μπούκα και όσα της είπε είναι χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη του, στην οποία εκτός από τους Ρώσους έχουν φτάσει και οι Τσετσένοι.

«Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τις υποδομές και τα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν σοροί Ρώσων στρατιωτών. Κατά τη γνώμη του, δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των θυμάτων. Υπάρχουν παραστρατιωτικοί στον κεντρικό δρόμο του Ιρπίν. Το ορφανοτροφείο Malyutka βομβαρδίστηκε πριν από έξι ημέρες. Σκοτώθηκαν παιδιά. Δεν ξέρω ακριβή αριθμό θυμάτων. Είπαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ήθελαν να κάνουν μια δήθεν εκκένωση, να συγκεντρώσουν τους αμάχους σε λεωφορεία και πίσω τους να σχηματίσουν μια στρατιωτική φάλαγγα. Τώρα οι ρωσικές δυνάμεις είναι μια ανάσα από το σπίτι μου όπου έβγαζα βόλτα τα σκυλιά μου. Ρίχνουν σε παράθυρα, κλέβουν χρυσαφικά, χρήματα, τρόφιμα. Αρπάζουν τα κινητά όλων και τα διαλύουν, ενώ μπλοκάρουν και τις επικοινωνίες» λέει.

Λίγα χιλιόμετρα από το νοσοκομείο έχει στηθεί ένα δίκτυο εθελοντών οι οποίοι συγκεντρώνουν τρόφιμα, ρουχισμό και φάρμακα και τα διοχετεύουν στον στρατό και σε πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Όπως αναφέρει νεαρός εθελοντής: «Το δίκτυο ξεκίνησε από 20-30 άτομα και αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 100 Ουκρανοί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και έτσι δίνουν και αυτοί τη δική τους μάχη απέναντι στους Ρώσους».

Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή: Ευτυχία Πενταράκη/ Κάμερα: Γιάννης Κολιγλιάτης, Τάσος Χρονόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος