Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Ρωσικό σφυροκόπημα ουκρανικών υποδομών – Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες που είναι στην Ουκρανία

Χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό πολλές περιοχές στην Ουκρανία, μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό των Ρώσων. Στο στόχαστρο είναι και οι ενεργειακές υποδομές του Κιέβου, ενώ ρωσικός πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία στο Μικολάιβ. «Θα ισοπεδώσω όλη την Ουκρανία, δεν προτίθεμαι να θυσιάσω άλλους στρατιώτες σε αυτό τον πόλεμο» δηλώνει ο στρατηγός των Ρώσων, Σεργκέι Σουροβίκιν.

Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες που είναι στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή να αναχωρήσουν άμεσα από το Κίεβο καλεί το υπουργείο Εξωτερικών τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, σε συνέχεια των νέων βομβαρδισμών των τελευταίων ημερών.

Όπως μετέδωσε από το Κίεβο, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, η πρεσβεία επικοινώνησε με όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία, τους ενημέρωσε για την νέα οδηγία, τους είπε ότι για ο,τιδήποτε θέλουν μπορούν να έρθουν σε επαφή με την πρεσβεία και να συνεννοηθούν για το ταξίδι τους αν κάπου δυσκολεύονται. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει κάποιος την επιθυμία να φύγει από την Ουκρανία.

Δεν υπάρχει κανένα πλάνο να κλείσει η πρεσβεία και λειτουργεί με το απαραίτητο προσωπικό.

Την ίδια στιγμή υπάρχει κόσμος που κοιμάται στα καταφύγια γιατί έχει τρομάξει μετά τις νέες επιθέσεις. Οι κάτοικοι προτιμούν την ασφάλεια του καταφυγίου που πλέον είναι πολύ οργανωμένα και κάποια από αυτά βρίσκονται έως και τρία πατώματα κάτω, ενώ έχουν κουζίνες, ίντερνετ, τηλεοράσεις.

Η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία

Ενεργειακές υποδομές σε Kίεβο, Ντνίπρο, Ζαπορίζια, Μικολάιβ και άλλες πόλεις της Ουκρανίας στόχος των ρωσικών επιθέσεων για ακόμη μία μέρα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη τονίζουν οι Ουκρανοί καθώς 1.100 πόλεις δεν έχουν ρεύμα, μεταξύ τους και το Κίεβο και η χώρα ίσως οδηγηθεί σε κυλιόμενα μπλακάουτ. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοινώνει πως έχει καταστραφεί το 30% των σταθμών παραγωγής ενέργειας: «Από τις 10 Οκτωβρίου, το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστραφεί προκαλώντας μαζικά μπλακάουτ σε όλη τη χώρα. Καμία πιθανότητα πλέον για διαπραγμάτευση με το καθεστώς του Πούτιν».

Το Κίεβο κατηγορεί ανοικτά το Ιράν πως βοηθά τη Ρωσία στις επιθέσεις της στέλνοντας Καμικάζι – Drone και κινεί τις διαδικασίες για να κοπούν οι διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Ρωσικό σφυροκόπημα ουκρανικών υποδομών – Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες που είναι στην Ουκρανία
(AP Photo/Francisco Seco)

Το ΝΑΤΟ ανακοινώνει πως θα παρέχει ειδικά συστήματα παρεμβολής στην Ουκρανία για να εξουδετερώσει τις επιθέσεις των drone.

Πηγές από το Ιράν αναφέρουν στο Reuters πως αναμένεται να σταλούν στη Ρωσία περισσότερα drone αλλά και πύραυλοι. Η συμφωνία έκλεισε στις 6 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της χώρας και αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης στη Μόσχα. Πάντως το Κρεμλίνο, διαψεύδει τη χρήση των ιρανικών Drone στο μέτωπο.

Την ίδια ώρα ο Ντμίρι Πεσκόφ ξεκαθαρίζει πως αν και ακόμη υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες για την προσάρτηση των 4 περιοχών της Ουκρανίας, ήδη θεωρούνται μέρος της Ρωσίας και βρίσκονται υπό την προστασία όλου του οπλοστασίου της χώρας, ακόμη και του πυρηνικού…

Ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι τα στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95 της Ρωσίας που μπορούν να φέρουν πυρηνικά, έκαναν 12ωρη πτήση πάνω από τον Ειρηνικό, Η Μόσχα αναφέρει πως η πτήση ήταν προγραμματισμένη και έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Αποστολή Κίεβο: Ευτυχία Πενταράκη, Κάμερα: Τέλης Μεταξάς, ήχος: Γιάννης Παπαχρήστος, ΕΡΤ

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος