Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σε βασικές υποδομές Ενέργειας

Array

Γενικός αντιαεροπορικός συναγερμός σήμανε το πρωί στην Ουκρανία, καθώς υπήρξε μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σε υποδομές, σε Κίεβο, Χάρκοβο και άλλες πόλεις. Πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα και νερό, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στις επικοινωνίες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις της προχώρησαν σε “πλήγματα με μεγάλης εμβέλειας όπλα, υψηλής ακρίβειας από αέρα και θάλασσα κατά της στρατιωτικής διοίκησης και των ενεργειακών συστημάτων της Ουκρανίας“. “Οι στόχοι των χτυπημάτων επιτεύχθηκαν. Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν“, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 44 από τους 50 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, το 80% των καταναλωτών έμεινε χωρίς νερό ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της πόλης, αλλά και σε αρκετές ακόμη περιοχές.

Έχουν χτυπηθεί μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος και ένα εργοστάσιο ηλεκτρικού ρεύματος. Μεγάλο κομμάτι του Κιέβου βρίσκεται χωρίς ρεύμα, ενώ σε αρκετές περιοχές έχει διακοπεί και η παροχή νερού” όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο Κώστας Ονισένκο.

Τα ρωσικά πλήγματα σημειώνονται δύο ημέρες αφότου η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι επιτέθηκε με drone στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε εκ νέου το Κίεβο ότι υπονομευει τη συμφωνία ενώ ο  πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για εκβιασμό από την πλευρά της Μόσχας.

«Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η ρωσική ηγεσία ενδιαφέρεται περισσότερο για την κλιμάκωση της επισιτιστικής κρίσης παρά για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Και παρεμπιπτόντως αυτή είναι η απάντηση σε όσους μιλούν για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία» λέει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τη δέσμευσή του να τηρήσει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την Ουκρανία, παρά την αποχώρηση της Ρωσίας, εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα θα έχει ο Τούρκος υπουργός Αμυνας με τον Ρώσο ομόλογό του.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, δώδεκα πλοία με πάνω από 350.000 τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων απέπλευσαν σήμερα από τα ουκρανικά λιμάνια και άλλα τέσσερα αναμένεται να κατευθυνθούν προς αυτά, ενώ διεξάγονται επιθεωρήσεις σε δεκάδες πλοία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος