Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Ανταλλαγή 144 αιχμαλώτων Ουκρανών στρατιωτών με Ρωσία (video)

Ενώ κλιμακώνομνται οι ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, το Κίεβο ανακοίνωσε την ανταλλαγή Ουκρανών αιχμάλωτων στρατιωτών, με τις ρωσικές αρχές, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Κίεβο – Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων από την έναρξη της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση.

Έτσι, 144 Ουκρανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 95 υπερασπιστών του Azovstal αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ανταλλαγή με τη Μόσχα, ανέφερε η διεύθυνση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο Telegram χωρίς να διευκρινίσει πότε και πού έγινε η ανταλλαγή.

Οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται στο Ντονμπάς, ωστόσο ρωσικοί πύραυλοι επληξαν επίσης με ασυνήθιστη ένταση αρκετές άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Το Κίεβο έκανε λόγο για πολλά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, μόλις 30 από τα μέλη ουκρανικής μονάδας με 350 στρατιωτικούς επέζησαν έπειτα από μάχη για διυλιστήριο πετρελαίου στη Λισιχάνσκ, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια Λουγκάνσκ ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν την πως κατάφεραν νέες βαριές απώλειες στον ουκρανικό στρατό και σφίγγουν τον κλοιό στη Λισιχάνσκ.

Η Ουκρανία προσβλέπει στην Τουρκία για εγγυήσεις ασφαλείας που θα ξεκλειδώσουν μια συμφωνία με τη Ρωσία για να επιτραπεί η αποστολή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Κίεβο δήλωσε στο POLITICO ότι ένα σχέδιο είναι υπό συζήτηση για να ανοίξουν αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας για πλοία φορτωμένα με σιτηρά, χωρίς να χρειάζεται αποναρκοθετηθούν τα νερά της περιοχής.

Μια εγγύηση ασφαλείας που παρέχεται από την Τουρκία ή άλλο κράτος – πιθανότατα εντός του ΝΑΤΟ – είναι τώρα το κρίσιμο κομμάτι που λείπει από μια συμφωνία και εάν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, ένα σχέδιο θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί εντός ημερών, είπε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΕΡΤ / Κάμερα: Φώτης Πάντος – Ήχος: Γιώτα Δερβιτσιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος