Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Άνοιξε πάλι η ελληνική πρεσβεία – Επικεφαλής ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη Μαριούπολη 

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ελληνική σημαία κυματίζει και πάλι στο Κίεβο, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην ουκρανική πρωτεύουσα, Γιώργος Σιδέρης. Η ελληνική πρεσβεία άνοιξε ξανά τις πόρτες της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Την 25η Φεβρουαρίου, κατά το σφυροκόπημα των Ρώσων στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, η ελληνική αποστολή αποχώρησε από το Κίεβο και μετά από 2,5 μήνες η πρεσβεία άνοιξε ξανά με επιτετραμμένο τον Μανώλη Ανδρουλάκη, τον διπλωμάτη που έφυγε τελευταίος μαζί με λιγοστούς ομογενείς από την μαρτυρική Μαριούπολη.

Το συνεργείο της ΕΡΤ πήγε στην ελληνική πρεσβεία, την οποία άνοιξε ο κ. Ανδρουλάκης μαζί με τέσσερις υπαλλήλους. Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις on camera, αλλά εκείνο που είπε προς τους Έλληνες δημοσιογράφους είναι ότι «πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η πρεσβεία να λειτουργεί κανονικά, να κλείσουν οι όποιες παλαιές εκκρεμότητες. Πρώτη μέρα επιχειρούμε την διαλειτουργικότητα με το υπουργείο μας στην Αθήνα».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως στους άμεσους στόχους είναι η επάνδρωση με το προσωπικό της πρεσβείας, παλαιό που μένει στο Κίεβο, ίσως και κάποιοι διπλωματικοί υπάλληλοι από την Αθήνα και φυσικά η πρεσβεία να γίνει ξανά «ένα» με την ομογένεια που ζει στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι έδειξαν και πάλι ότι δεν τους απασχολεί το γεγονός της παρουσίας Ευρωπαίων ή και άλλων αξιωματούχων στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό πως η παρουσία του Σαρλ Μισέλ στην Οδησσό συνοδεύτηκε με πυραυλική επίθεση, με τους Ουκρανούς να σημειώνουν ότι το Κρεμλίνο θέλει να κάνει με κάθε τρόπο επίδειξη ισχύος.

Την 9η Μαΐου, αυτή την ημέρα που τιμούν οι Ουκρανοί με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι Ρώσοι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πήγαν στο λεγόμενο «Πάρκο της Φλόγας» για να αποτίσουν φόρο τιμής στους δικούς τους ήρωες που τάχθηκαν απέναντι στη ναζιστική Γερμανία.

Τρεις φορές ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στο Κίεβο τη Δευτέρα, ενώ σε όλη την Ουκρανία, όπως κάθε μέρα, υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις πυραυλικής επίθεσης.

Αποστολή στο Κίεβο: Γιώργος Σιδέρης / κάμερα: Κάρλος Ρούβιο – Μαρνιεράκης, ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος