Η ΕΡΤ στο εμπόλεμο Ισραήλ: Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους, μακελειό σε κιμπούτς – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην κάμερα

Ακούγονταν εκρήξεις στο Τελ Αβίβ ανά δύο ώρες, ενώ ηχούν συνεχώς σειρήνες, μετέδωσε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά, η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην εμπόλεμη πόλη, Αλεξία Καλαϊτζή. «Κάποιες από αυτές μάλιστα ήταν πολύ ισχυρές, ειδικά στο κέντρο της πόλης» είπε.

Ενώ πρόσθεσε: «Άνθρωποι που μας είπαν ότι κοντά στο δικό μας ξενοδοχείο ακούστηκε έκρηξη, ενώ οι άνθρωποι του ξενοδοχείου μας ενημέρωσαν ότι τις επόμενες ημέρες θα κλείσουν ουσιαστικά την επιχείρησή τους. Παρά ταύτα η πόλη μπορούμε να δούμε ότι επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς. Οι μόνοι οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν ξεφύγει καθόλου από αυτό που έχει γίνει είναι οι άνθρωποι που αναζητούν τους συγγενείς τους. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι είναι όμηροι στα χέρια της Χαμάς και πάρα πολλοί ακόμη αγνοούνται.

Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τους δικούς τους μας λένε ότι οι ελπίδες τους πραγματικά εξανεμίζονται για να τους δουν ζωντανούς. Χθες το βράδυ βρέθηκαν 30 άνθρωποι. Δεκαέξι Ισραηλινοί και δεκατέσσερις Ταϊλανδοί κρυμμένοι σε ένα κιμπούτς στα σύνορα ακριβώς με τη Γάζα.

Εκεί κρυβόταν για τρεις ημέρες. Με κάποιο τρόπο κατάφεραν και έδωσαν ένα σήμα ότι βρίσκονται κρυμμένοι κοντά στα σύνορα και κατάφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις να τους εντοπίσουν. Και είναι όλοι καλά. Πραγματικά κρύβονταν για 3 ολόκληρες ημέρες για να ξεφύγουν».

Στο μεταξύ, σε χώρο μαρτυρίου για δεκάδες Ισραηλινούς μετατράπηκαν και μικροί οικισμοί, τα κιμπούτς. Σε ένα εξ αυτών, στο οποίο εισέβαλε η Χαμάς, εντοπίστηκαν τουλάχιστον εκατό σοροί Ισραηλινών.

Πολίτες που κατάφεραν να γλιτώσουν από τα πυρά των τρομοκρατών, μίλησαν στην ΕΡΤ για τις δραματικές στιγμές που έζησαν, κάνοντας λόγο για «σφαγή».

«Περιπου στις 8 αρχισαμε να ακούμε φήμες για τρομοκράτες στο κιμπούτς. Δεν μπορούσα πραγματικά να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο ειναι δυνατόν, ότι μπορούσε να συμβεί. Ήταν εφιάλτης» λέει ισραηλινός πολίτης.

Ήταν απο τις ελάχιστες οικογενειες στο συγκεκριμένο Κιμπουτς που επιβίωσαν όλα τα μέλη, ανέφεραν πολίτες.

«Έγιναν πολλες απαγωγες, πολλοι σκοτωθηκαν δεν ξερουμε ακόμα πόσοι. Αυτό ηταν σφαγή, δολοφονία. Πηγαιναν απο το ενα σπίτι στο αλλο και σκότωναν. Καθε λεπτο μαθαιναμε και για ενα ακομα νεκτό – σκοτωσαν τους ανδρες και απηγαγαν τις γυναικες, τους ηλικιωμενους, τα παιδιά» λέει άλλος πολίτης στην ΕΡΤ.

Εκατοντάδες οικογένειες από το Ισραήλ και άλλες χώρες έχουν απευθυνθεί μέχρι σήμερα στο κέντρο με την ελπίδα να ξαναδούν τους αγαπημένους τους.

Αποστολή ΕΡΤ – Τελ Αβίβ Ισραήλ: Αλεξία Καλαϊτζή | Κάμερα: Στέργιος Τσιφούτης – Ήχος: Γιάννης Παπαχρήστος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος