Η ΕΡΤ στην Βαγδάτη με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά – Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο (video)

Με τον ιρακινό πρωθυπουργό, Μουσταφά Αλ-Καντίμι, και τον υπουργό εξωτερικών του Ιρακ, Φουάντ Χουσεΐν, συναντήθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στον τρίτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες που είναι καθοριστικής σημασίας για τον τερματισμό της εργαλειοποίησης των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας. Στόχος που όπως φαίνεται επετεύχθη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Στο Ιράκ δίνουμε έμφαση στις επιστροφές. Το Ιράκ ήδη από τον Ιούλιο έχει σταματήσει τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία. Θέλουμε, λοιπόν, και νομίζω το πετύχαμε να πάρουμε αυτές τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση του Ιράκ θα συνεχίσει να δουλεύει μαζί μας στο να οργανωθούν αυτές οι πτήσεις επιστροφών», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως είπε στην Ειρήνη Ζαρκαδούλα, «υπάρχουν πολλοί πολίτες του Ιράκ, οι οποίοι βρίσκονται σε ακραίες συνθήκες στα σύνορα, τους οποίους πρέπει να φέρουμε πίσω. Πρέπει να οργανώσουμε αυτό το κύμα των επιστροφών και πρέπει να βοηθήσουμε τους επιστρέφοντες να ξαναβρούν τη ζωή τους με κίνητρα. Και για τα δύο αυτά, η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει, αλλά χρειαζόμαστε την πολιτική βούληση του Ιράκ και νομίζω ότι την πετύχαμε σήμερα.

Νομίζω ότι πρέπει αργότερα κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα να επισκεφθώ την Άγκυρα και εκεί τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί, έχουν πάρει το σωστό δρόμο, αλλά είναι ευκαιρία να κάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση για το μεταναστευτικό, κυρίως την εξωτερική του διάσταση και ίσως αργότερα μένει ακόμη ένα ταξίδι στην κουρδική περιοχή στο Ερμπίλ.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Ζαρκαδούλα | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος