Η ΕΡΤ στην Τουρκία: Η ελληνική ΕΜΑΚ στο πιο δύσκολο σημείο μεταξύ Χατάι και Αντιόχειας – Ο «τομέας Ε»

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 6,5 δισ. ευρώ θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις δύο σεισμόπληκτες χώρες, στην Τουρκία και στη Συρία. Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει η Ελλάδα στην Τουρκία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ στην Τουρκία έφτασε και η δεύτερη ελληνική αποστολή διάσωσης.

Η ΕΡΤ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στα σημεία της καταστροφής και καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις μεταδίδοντας στο ΕΡΤΝΕWS 24 ώρες το 24ωρο.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην Τουρκία, Γιώργο Σιδέρη, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πολίτες πλησίαζαν τους άνδρες της ΕΜΑΚ, τους γιατρούς και τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Τους έδειχναν και πάλι κάποια σημεία, κάποια σπίτια τα οποία έχουν καταρρεύσει και τους ζητούσαν να μπουν μέσα να ερευνήσουν. Τους έλεγαν ότι μέχρι το μεσημέρι άκουγαν φωνές, άκουγαν ανθρώπους να καλούν σε βοήθεια, αλλά δεν μπορούσαν να τους προσεγγίσουν. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρησιμοποίησαν αρκετές φορές τον διασωστικό σκύλο κατά τη διάρκεια της νύχτας, έκαναν έρευνες και νωρίτερα ολοκληρώθηκε μια διευρυμένη σύσκεψη των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 12 ομάδες επιχειρούν στην Αντιόχεια και στο Χατάι, 12 διαφορετικές ομάδες μαζί με τις τουρκικές αρχές. Αποφασίστηκε να αλλάξει τομέα η 1η και η 2η ΕΜΑΚ και οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Στην ελληνική ομάδα δόθηκε νέος τομέας, ο τομέας Ε, που βρίσκεται σε μία περιοχή πιο βορειοδυτικά. Ο επικεφαλής έχει μεταβεί στη συγκεκριμένη περιοχή για να γίνει η πρώτη αυτοψία και στη συνέχεια να γίνει η σύσκεψη με τα στελέχη της ΕΜΑΚ για να αποφασιστεί πώς θα κινηθούν τις επόμενες ώρες με βάση το νέο σχεδιασμό.

Δείτε το σημείο στο χάρτη

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ επανέλαβε ότι η ελληνική ομάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη που έφτασε στην Τουρκία, και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ι. Αρτοποιός, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (9/2) στην ΕΡΤ και στις «Συνδέσεις» είχε προαναγγείλει ότι η ελληνική αποστολή θα αναλάβει τον πιο δύσκολο τομέα, τον «τομέα Ε» καθώς «η ελληνική αποστολή είναι πολύ αποτελεσματική. Μέχρι στιγμής έχει ανασύρει 5 ζωντανούς μέσα από τα συντρίμμια με πολύ δύσκολες συνθήκες, φυσικά έχουμε ανασύρει και κάποιους νεκρούς» είπε και συνέχισε: «Είναι πολύ δύσκολες επιχειρήσεις, χειρουργικού τύπου επιχειρήσεις για να φτάσουμε στους εγκλωβισμένους. Προσπαθούσαμε να ακούσουμε μια φωνή, έστω την παραμικρή φωνή, για να τοποθετήσουμε τον ειδικό διασωστικό εξοπλισμό και να τους απεγκλωβίσουμε».

Στα Άδανα η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελβίρα Κρίθαρη, περιγράφει συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίσσονται σε πόλεις – φαντάσματα. Πάνω από 10 πόλεις στην Τουρκία μετράνε θύματα σε νεκρούς, τραυματίες και αστέγους καθώς έχει ξημερώσει η 4η μέρα μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Στα Άδανα υπάρχουν ακόμα 15 άνθρωποι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια αυτού του κτιρίου, περιγράφει: «Βρισκόμαστε δίπλα σε έναν καταυλισμό. Οι άνθρωποι που έχουν δικούς τους ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια, κάθονται χωρίς να φεύγουν μέσα στο κρύο, όρθιοι, περιμένοντας… Ανάβουν φωτιές στους δρόμους για να ζεσταίνονται. Γιατί το ψύχος είναι πολύ βαρύ και περιμένουν να ακούσουν κάτι καλό. Δεν πιστεύουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι έχουν φύγει, ότι μπορεί να είναι νεκροί, έχουν την ελπίδα μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι θα ανασυρθούν από τα χαλάσματα ζωντανοί».

ΕΡΤ Αποστολή / Χατάι: Γιώργος Σιδέρης Κάμερα: Κώστας Τάκης / Ήχος: Γιώργος Τσάπρας

ΕΡΤ Αποστολή Άδανα – Τουρκία, Ελβίρα Κρίθαρη ΕΡΤ, Κάμερα: Φ. Πάντος, ήχος: Π. Δερβιτσιώτη

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος