Η ΕΡΤ στην Ουκρανία: Πώς πλαστικοί χειρουργοί βοηθούν θύματα πολέμου να απαλλαγούν από ουλές

Σαράντα πλαστικοί χειρουργοί από όλη την Ουκρανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επανορθώσουν δωρεάν τα σημάδια που άφησε ο πόλεμος σε μαχητές και πολίτες. Η Κάτια Αντωνιάδη βρέθηκε σε μία από τις κλινικές όπου πραγματοποιούνται τέτοιες επεμβάσεις και κατέγραψε τη μαρτυρία ενός γιατρού που συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται πια στον τέταρτο μήνα, οι ρουκέτες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να αφήνουν τα σημάδια τους -όχι μόνο στις υποδομές και τα κτίρια της χώρας, αλλά κυρίως στους ανθρώπους.

Η πρωτοβουλία No Scar άρχισε να λειτουργεί πριν από λίγες εβδομάδες. Όσοι πολίτες ή στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μαχών ή βομβαρδισμών θα μπορούν να καλύψουν με αισθητική επέμβαση τις πληγές τους, δωρεάν.

Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό Ντένις Γιουρτσένκο στην ΕΡΤ: «είδαμε ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες οι οποίοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς. Έχοντας κάποιο είδους τραύμα, πρέπει να συνεχίσουν να ζουν… Αλλά όχι, δεν πρέπει έτσι. Γι’ αυτό πολλοί γιατροί ενωθήκαμε και φτιάξαμε το «no scar», αυτή την πρωτοβουλία, αφαιρούμε αυτά τα προβλήματα, διορθώνουμε τις πληγές στους ασθενείς μας χωρίς αμοιβή».

Η κάμερα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βρέθηκε σε μια από τις κλινικές όπου πραγματοποιούνται τέτοιες επεμβάσεις. Χρειάστηκε ειδική άδεια και μας ζητήθηκε να σεβαστούμε το ιατρικό απόρρητο και να μη δείξουμε τα χαρακτηριστικά της ασθενούς.

«Η ασθενής που ήρθε πρόσφατα είχε τραύματα από θραύσματα που προήλθαν από βομβαρδισμό. Υπήρχαν κάποια κομμάτια που αφαιρέσαμε. Όταν της κάναμε διάγνωση βρήκαμε κάποιο μεταλλικό αντικείμενο στο σώμα της, το οποίο επίσης αφαιρέσαμε. Ήταν στο επίκεντρο ενός βομβαρδισμού. Υπήρχαν κι άλλοι τραυματίες και άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Αυτή φάνηκε τυχερή» λέει ο Ντένις Γιουρτσένκο.

Τουλάχιστον 40 πλαστικοί χειρουργοί έχουν ήδη ενταχθεί στην πρωτοβουλία. Καθένας έχει διαφορετική εξειδίκευση κι επομένως κάθε ασθενής θα μπορεί να λάβει φροντίδα στο υψηλότερο επίπεδο.

«Έχουμε γι’ αυτό μια πλατφόρμα που μιλάμε μεταξύ μας, όχι μόνο Ουκρανοί γιατροί αλλά και από το εξωτερικό! Οι οποίοι συμβουλεύουν και λένε “να, αυτή την ασθενή μπορώ να την αναλάβω εγώ”. Ασθενείς που χρειάζονται πιο εξειδικευμένο γιατρό; Τον βρίσκουμε. Εάν υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε -εγώ ας πούμε δεν αναλαμβάνω παιδιά- ψάχνουμε σε αυτό το γκρουπ και βρίσκουμε τον κατάλληλο γιατρό για τον κάθε ασθενή» τονίζει ο γιατρός.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επιδιορθωτικές επεμβάσεις σε άντρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας. Όπως λένε οι γιατροί, οι τραυματισμοί είναι προφανείς και διαχειρίσιμοι. Το στοίχημα θα είναι να επουλωθούν οι πληγές της μνήμης, οι αόρατες πληγές του πολέμου. Πολύ λιγότερο εμφανείς αλλά πιο καταστροφικές.

Αποστολή στο Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη – Κάμερα: Φώτης Πάντος- Ήχος: Γιώτα Δερβιτσιώτη

Σχετικό Άρθρο: Ουκρανία: Οι μεγάλες απώλειες προκαλούν υστερία στους Ρώσους στρατιωτικούς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος