Η ΕΡΤ στην Ουκρανία: Διακοπές ρεύματος και φόβοι για το ζήτημα της θέρμανσης ενόψει χειμώνα – Έκκληση στη Δύση για κουβέρτες και γεννήτριες

Array

Εντείνεται η αγωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία, λόγω της μικρότερης έκτασης των μαχών στα ανατολικά της χώρας, που θυμίζει την νηνεμία πριν την καταιγίδα. Αμφότερες οι εμπόλεμες πλευρές ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη στη Χερσώνα, μετά και την απομάκρυνση των Ρώσων πολιτών. Όμως, εκτός από τις επιθέσεις της Ρωσίας, οι κάτοικοι της Ουκρανίας είναι αντιμέτωποι και με το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης, καθώς πολλές περιοχές έχουν πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ Κώστα Ονισένκο στο Κίεβο υπάρχουν διακοπές ρεύματος, σοβαρά προβλήματα με το ίντερνετ και άλλα θέματα υποδομών. Όπως είπε μια φορά την ημέρα στις περισσότερες περιοχές κόβεται το ρεύμα για τέσσερις ώρες, ενώ σε ορισμένες περιοχές κόβεται και δύο φορές. Πρόκειται για προγραμματισμένες διακοπές προκειμένου να ελαφρυνθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα αποκατάστασης μετά τις τεράστιες ζημίες που υπέστη το σύστημα διανομής ρεύματος από τις ρωσικές επιθέσεις που έγιναν πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Κ. Ονισένκο θύμισε ότι τουλάχιστον το 30% των υποδομών του ρεύματος της Ουκρανίας επλήγησαν από πυραύλους και από drones- καμικάζι.

Πρόσθεσε ότι ακόμα ο καιρός είναι ήπιος, αλλά όλοι φοβούνται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως για την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι εκείνο της θέρμανσης, καθώς σε λίγες εβδομάδες η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει σημαντικά. Όπως εξήγησε «συνήθως κάθε χρόνο αρχές Νοεμβρίου στην Ουκρανία -στο Κίεβο τουλάχιστον- πέφτουν τα πρώτα χιόνια, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη κυρίως για τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς στα χωριά και στις περιφέρειες έξω από το Κίεβο οι άνθρωποι έχουν προμηθευτεί ξύλα, έχουν σόμπες, δηλαδή έχουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν. Έχουν κάνει αποθέματα με τρόφιμα στα υπόγειά τους, έχουν ένα σύστημα ας το πούμε έτσι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη κατάσταση. Και βεβαίως το ενδιαφέρον και η προσοχή των αρχών εστιάζεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις».

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις που γίνανε χθες τη νύχτα στην υπό κατάληψη Σεβαστούπολη, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για το τι ακριβώς ζημιές έχουν υποστεί οι Ρώσοι στην περιοχή. «Και βεβαίως αυτή τη στιγμή τα δύο μεγάλα σημεία στα οποία γίνονται μάχες. Πρώτον είναι το Ντονμπάς, η πόλη Μαχμούτ η οποία είναι μια κρίσιμη πόλη στρατηγικά και την οποία προσπαθούν εδώ και μήνες μάταια να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις και μονίμως συρρέουν δυνάμεις. Και βεβαίως η κατάσταση που περιμένουμε να εξελιχθεί στη Χερσώνα, όπου οι Ρώσοι αφενός απομακρύνουν κάποιο πληθυσμό και επίσης αφαιρούν, λεηλατούν θα λέγαμε εξοπλισμούς από εργοστάσια και από νοσοκομεία και τα απομακρύνουν στη Ρωσία και από την άλλη φέρνουν νέες στρατιωτικές δυνάμεις. Οπότε εκεί αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρχει η επόμενη μεγάλη σύγκρουση, η οποία ενδεχομένως να κρίνει και την εξέλιξη του πολέμου».

Έκκληση του Δημάρχου Κιέβου στη Δύση να στείλουν κουβέρτες και γεννήτριες

Στην Ουκρανία έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση οι ηλεκτρικές γεννήτριες αλλά και τα ξύλα και κυρίως περιοχές που είναι έξω από το Κίεβο.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ τονίζει, ότι στην Ουκρανία η θέρμανση γίνεται κεντρικά και όχι σε κάθε πολυκατοικία ξεχωριστά, που σημαίνει ότι ένα ενδεχόμενο ένα μπλακ άουτ ενεργειακό θα επισύρει και διακοπή της θέρμανσης, κάτι το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο το επόμενο διάστημα, καθότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πέσει αισθητά η θερμοκρασία.

Όπως αναφέρει από τις αρχές Νοεμβρίου, πέφτουν τα πρώτα χιόνια και πέφτει η θερμοκρασία στην Ουκρανία. Ο δήμαρχος του Κιέβου, σε συνέντευξή του που έδωσε στην βρετανική Telegraph και με άλλες δηλώσεις του έκανε έκκληση σε ξένους προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία και με γεννήτριες αλλά και με κουβέρτες προκειμένου να μπορούν να ζεσταθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπολείπεται το σύστημα ηλεκτροδότησης 25 – 50% των δυνατοτήτων του, ένα πρόβλημα που μπορεί να αποκατασταθεί εντός δύο με τεσσάρων εβδομάδων, εφόσον βέβαια δεν ακολουθήσουν νέες επιθέσεις.

Συνεχίζονται οι μάχες σε Ντονμπάς και Χερσώνα

Στο μέτωπο του πολέμου, συνεχίζονται οι μάχες στο Ντονμπάς, όπου ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να πιέζουν προκειμένου να καταλάβουν αυτή την στρατηγικής σημασίας πόλη αλλά και στη Χερσώνα. Ενώ πριν από λίγες εβδομάδες υπήρχε η αίσθηση ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να αφήσουν αμαχητί την Χερσώνα, αντίθετα, σύμφωνα με τις ουκρανικές πηγές, έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 40.000 στρατό, μεταξύ των οποίων και επίλεκτες μονάδες και ετοιμάζονται να δώσουν μάχη. Να σημειώσουμε ότι η Χερσώνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού, την οποία κατάφεραν να καταλάβουν οι Ρώσοι από την αρχή της εισβολής στις 8 Φεβρουαρίου. Οπότε, εκτός από την τεράστια στρατηγική σημασία που έχει αυτή η πόλη και η περιοχή γύρω από τη Χερσώνα, έχει και τεράστια συμβολική αξία. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του εκτίμησε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να καταλάβουν τη Χερσώνα εντός Νοεμβρίου.

Πηγή: ΕΡΤ, Ζέτα Κονταξή, Ανταπόκριση: Κώστας Ονισένκο 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος