Η ΕΡΤ στη Δυτ. Ουκρανία: Για πόλεμο νεύρων μιλούν οι κάτοικοι – Άνδρες & γυναίκες μαθαίνουν να χειρίζονται όπλα

Για άλλη μία ημέρα ήχησαν σειρήνες στην πόλη Λβιβ, στη Δυτική Ουκρανία και οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ρωσική κινητικότητα έχει σκοπό να κάμψει το ηθικό τους. Ωστόσο, υπάρχουν στόχοι με πολλά θύματα και στο Γιάβοριβ και στο Λουτσκ. Την Τρίτη κηδεύτηκαν στη Λβιβ 4 στρατιώτες, που ήταν μεταξύ των 35 νεκρών από την ρωσική επίθεση στη βάση του Γιάβοριβ. Εν τω μεταξύ, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας εκπαιδεύονται στη Λβιβ για να πάρουν τα όπλα στα χέρια τους. Η ΕΡΤ με την Ελβίρα Κρίθαρη βρέθηκε σε δύο από τα κέντρα στρατιωτικής προετοιμασίας πολιτών.

Σε μυστική τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης Λβιβ στη Δυτική Ουκρανία, πολίτες λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση από καλά εκπαιδευμένους άντρες του Ουκρανικού στρατού. Σε ένα αυτοσχέδιο πεδίο προετοιμασίας σε δασώδη περιοχή, αγόρια που μόλις τελείωσαν το σχολείο αλλά και άντρες έως και 70 χρονών από την πόλη και τα χωριά της περιφέρειας της Λβιβ, χωρίζονται σε ομάδες διαφορετικών επιπέδων και παίρνουν μαθήματα άμυνας αλλά και επίθεσης.

Όπως ανέφερε η Ελβίρα Κρίθαρη, «το όνομα Έκο με το οποίο αποκαλούμε τον Ουκρανό λοχία που λειτουργεί ως εκπαιδευτής πολιτών, δεν είναι το πραγματικό του. Ο Έκο μας εξηγεί ότι οι άντρες που εκπαιδεύονται -αλλά και ορισμένες γυναίκες ανάμεσά τους- δεν αποκλείεται να κληθούν στο μέτωπο για να συνδράμουν τον τακτικό στρατό σε περίπτωση ανάγκης. Οι πολίτες μοιάζουν έτοιμοι να πάρουν τα όπλα, εξηγεί ο Έκο».

Κάθε μέρα υπάρχουν 10 διαφορετικά μαθήματα στρατιωτικής τακτικής και κάθε ομάδα παρακολουθεί ανάλογα με το επίπεδό της 3 η 4 φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα των μαθημάτων συνεχώς εμπλουτίζεται και δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Η εκπαίδευση είναι συνεχής.

Εκτός από τα μαθήματα αντιμετώπισης του εχθρού στο πεδίο, δίνονται μαθήματα εξειδικευμένων πρώτων βοηθειών, για τη διαχείριση των τραυματισμένων στο πεδίο της μάχης. Σε ένα κτήριο όχι πολύ μακριά, οι πολίτες διδάσκονται κάθε διαθέσιμη μέθοδo για να κρατηθούν στη ζωή εάν τίποτα δεν εξελιχθεί όπως σχεδιάζουν.

Μετά από τις επιθέσεις στο Γιάβοριβ, το Ρίβνε και το Λουτσκ, οι πολίτες της Λβιβ δεν θεωρούν πια καθόλου απίθανο, οι ρωσικές δυνάμεις να πλήξουν και τους ίδιους.

Αποστολή στη Δυτική Ουκρανία: Ελβίρα Κρίθαρη / κάμερα: Κώστας Δελδήμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος