Η ΕΡΤ στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας: Συγκινητική αλληλεγγύη – Πολίτες μοιράζουν λεφτά και τρόφιμα στους εκτοπισμένους

Εικόνες ανθρωπιστικής κρίσης και απελπισίας, αλλά και μεγάλης αλληλεγγύης καταγράφει η κάμερα της ΕΡΤ στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία. Στο συνοριακό σταθμό Σιρέτ, καταφθάνουν με κάθε μέσο, ακόμη και περπατώντας, μητέρες με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι, ξεσπιτωμένοι με μόνο μια βαλίτσα στο χέρι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου. “Είδαμε γυναίκα να μοιράζει διακριτικά φακελάκια με χρήματα στους ανθρώπους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τις πρώτες ώρες” μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή από το σημείο.

Το ένα λεωφορείο μετά το άλλο φέρνει Ουκρανούς πρόσφυγες στο συνοριακό σταθμό. “Μέσα σε δέκα λεπτά μάζεψαν τα πράγματά τους και ένα παιχνιδάκι για τα παιδιά τους για να τα “ξεγελάνε” και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς” λένε στην απεσταλμένη της ΕΡΤ .

“Με το που φτάνουν εδώ οι πρόσφυγες, εθελοντές τους μοιράζουν νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης”.

“Τώρα ψάχνουν τρόπο για να βρουν ένα μεταφορικό μέσο για να πάνε στη Ρουμανία. Πολλοί από αυτούς θα φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή συναδέλφους τους στη Ρουμανία” αναφέρει.

“Η πόλη Τσερνίβτσι της Ουκρανίας έχει πολλούς Ρουμανόφωνους Ουκρανούς γι΄αυτό και πολλοί Ουκρανοί έχουν διαλέξει αυτή την οδό διαφυγής από τη χώρα, αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Ουκρανία, με την ελπίδα να τελειώσει η εισβολή της Ρωσίας και να επιστρέψουν στα σπίτια τους” ενημερώνει.

“Είναι απλά αγάπη, απλά αλληλεγγύη, να έρθουμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ό,τι μπορούμε” λέει κάποιος εθελοντής στην απεσταλμένη της ΕΡΤ

Εκτιμάται ότι πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε πως μπορούν να μείνουν στη χώρα έως και 90 ημέρες. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας απαγορεύει στους άνδρες 18-60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αποστολή-Ουκρανία: Αλεξία Καλαϊτζή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος