Η ΕΡΤ στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας — Καταγγελίες για «υβριδικό πόλεμο» με θύματα πρόσφυγες & μετανάστες (video)

Εφιαλτικές είναι οι συνθήκες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Μέση Ανατολή, οι οποίοι συνωστίζονται στην παγωμένη πλέον ουδέτερη ζώνη, ελπίζοντας σε διέξοδο προς στην Ευρώπη. Ο Τζο Μπάιντεν λέει πως ανησυχεί έντονα, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της Μόσχας στην εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Δεκάδες μετανάστες περπατούν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας, καθώς φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ της Λευκορωσίας και των Βρυξελλών, που κατηγορούν το Μινσκ ότι διεξάγει υβριδικό πόλεμο εκμεταλλευόμενο τη δυστυχία των ανθρώπων. Τις εικόνες έδωσαν οι αρχές της Λιθουανίας, που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες έφτασαν στα σύνορα με φορτηγά που οδηγούσαν Λευκορώσοι.

Η Πολωνία, από την πλευρά της, κατηγόρησε τους Λευκορώσους ότι κατέστρεψαν τα προσωρινά φράγματα και προσπαθεί να βοηθήσει δεκάδες μετανάστες να περάσουν τα σύνορα τυφλώνοντας τους Πολωνούς φύλακες με λέιζερ.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όμως, βρίσκονται οι ίδιοι οι μετανάστες που κινδυνεύουν κάθε στιγμή από το κρύο και την πείνα. Η Πολωνία επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε το πτώμα ενός νεαρού Σύρου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέψευσε ότι η Μόσχα έχει οποιαδήποτε σχέση με την εργαλειοποίηση των μεταναστών που έρχονται με απευθείας πτήσεις από χώρες της Μέσης Ανατολής και, μάλιστα, υποστήριξε ότι και ο στενός του σύμμαχος, Λουκασένκο, είναι επίσης άμοιρος ευθυνών. Τις ανησυχίες τους εκφράζουν και οι ΗΠΑ, ενώ ΟΗΕ και ΕΕ καλούν να σταματήσει η εργαλειοποίηση των μεταναστών· Πολωνοί εθελοντές συγκεντρώνουν και μοιράζουν ανθρωπιστική βοήθεια στους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες.

«Αντεπίθεση» Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν περνά στην αντεπίθεση, μετά τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό συναγερμό για την κινητικότητα ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγορεί Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι δημιουργούν κλίμα έντασης, ενώ την ίδια ώρα ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στις κατηγορίες της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι είναι οι δικές της κινήσεις που υποδαυλίζουν την ένταση. Επικαλέστηκε συγκεκριμένα τις πρόσφατες μη προγραμματισμένες ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και νατοϊκών συμμάχων τους στη Μαύρη Θάλασσα χαρακτηρίζοντάς τις σοβαρή πρόκληση. Δε μιλάμε μόνο για σημαντικές ναυτικές δυνάμεις, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αλλά και για αεροσκάφη που φέρουν στρατηγικά όπλα.

Μέσα στην εβδομάδα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε μιλήσει για επιθετικές κινήσεις του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα σχετίζονται με την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να περιορίσει τις κινήσεις της Μόσχας.

Η Ρωσία διαμαρτύρεται παγίως για την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη γειτονιά της. Το ΝΑΤΟ διατηρεί δυνάμεις στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, ενώ πραγματοποιεί συχνά κοινές στρατιωτικές με την Ουκρανία, που επιδιώκει ενεργά την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία προκαλώντας εκνευρισμό στο Κρεμλίνο.

Στον ισχυρισμό του Πούτιν ότι το ΝΑΤΟ δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης, η Συμμαχία απαντά ότι η ενίσχυση των δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Πολωνία: Στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Πολωνός στρατιώτης που υπηρετούσε στα σύνορα με τη Λευκορωσία σκοτώθηκε σε πυροβολισμό από λάθος στον οποίο ενεπλάκη πολωνικό όπλο, δήλωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας της Πολωνίας.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα, υπήρξε ένας πυροβολισμός από στρατιωτικό όπλο, ως αποτέλεσμα του οποίου πέθανε ο στρατιώτης, και στο συμβάν δεν ενεπλάκησαν τρίτα μέρη“, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση από τον διοικητή της μονάδας του στρατιώτη που αναρτήθηκε στο Twitter από τον εκπρόσωπο Στανισλάβ Ζάριν.

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου, Λήδα Παπαδοπούλου — Αποστολή: Γιάννης Σουλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος