Η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ – Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου (video)

Το δύσκολο έργο να επανενώσει την Αμερική αναλαμβάνει ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξελέγη 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο νέος πρόεδρος έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που χιλιάδες οπαδοί των δημοκρατικών είχαν ξεχυθεί στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη. Ο Τραμπ επιμένει ότι δεν τελείωσαν οι εκλογές, με τον δικηγόρο του να δηλώνει ότι τα δικαστήρια και όχι τα μέσα ενημέρωσης αποφασίζουν ποιος θα είναι ο πρόεδρος.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη, μια νέα εποχή έχει αρχίσει στην Αμερική και σε όλες τις μεγάλες πόλεις επικρατεί ακόμη πανηγυρική ατμόσφαιρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί διαδηλωτές δηλώνουν θα μείνουν έξω από τον Λευκοί Οίκο έως ότου ο σημερινός πρόεδρος αποδεχθεί την ήττα του.

Οι δημοκρατικοί συζητούν και διαμορφώνουν ήδη την επόμενη ημέρα, που όπως λένε δεν πρέπει να θυμίζει σε τίποτα την εποχή Τραμπ και τονίζουν ότι αυτό που προέχει είναι να καταφέρει η χώρα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πόλωσης και του διχασμού. Ο Μπάιντεν και η Χάρις υπόσχονται ότι αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα τους μαζί φυσικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και κάνουν έκκληση σε κάθε πολίτη της Αμερικής να δώσει μια ευκαιρία στην χώρα να ενωθεί και πάλι.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Λ. Αργύρη η οικογένεια Τραμπ φαίνεται να είναι διχασμένη. Ο γαμπρός του και η σύζυγός του του ζητούν να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της ήττας και να προχωρήσει παρακάτω, διότι λένε ότι αυτή η στάση δεν του κάνει καλό κυρίως αν θέλει να έχει πολιτικό μέλλον σε αυτή την χώρα.

Ο γιος του Ντον Τζιουνορ όμως κρατάει σκληρή στάση και προσπαθεί να τον πείσει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα και μη μέσα και να μην κάνει την χάρη σε κανέναν να παραδεχθεί μια ήττα που όπως επιμένει είναι αποτέλεσμα νοθείας. Προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση δε η εμπρηστική στάση που κρατάει στα κοινωνικά δίκτυα όπου εχθές έγραψε ότι 70 εκατομμύρια πολίτες είναι εξοργισμένοι αλλά δεν βλέπει να έχει καεί καμία πόλη της Αμερικής.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ο νεότερος γερουσιαστής από το Ντελαγουέρ στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Έζησε μια προσωπική τραγωδία όταν έχασε την πρώτη του σύζυγο και τη νεογέννητη κόρη του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, όμως η δεύτερη γυναίκα του, Τζιλ, στάθηκε δίπλα του επί 45 χρόνια και τον στήριξε σε δύσκολες περιόδους, όπως, όταν χειρουργήθηκε στο κεφάλι το 1988 και όταν έχασε τον γιο του από καρκίνο το 2015.

Ιστορική χαρακτηρίζεται η εκλογή της Καμάλα Χάρις. Η 56χρονη γερουσιαστής, και πρώην γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια γκρέμισε τρία οχυρά: Έγινε η πρώτη γυναίκα, πρώτη έγχρωμη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία που εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη, Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη, Ζέτα Κονταξή, Ευγενία Μυρίδου

Σχετικό Άρθρο: Μήνυμα ενότητας από τον Τζο Μπάιντεν – Πανηγυρισμοί και διαμαρτυρίες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος