Ταλιμπάν στην εποχή του Ίνσταγκραμ. Τα νέα «αφεντικά» του Αφγανιστάν επιχειρούν να δείξουν στον φακό και στα κοινωνικά δίκτυα ένα διαφορετικό προφίλ. Ορισμένοι έφτασαν σε σημείο να ξυριστούν, να χτενιστούν και να φορέσουν καθαρά ρούχα, διαφημίζοντας μια δήθεν αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα προσωπείο, κάτω από το οποίο παραμένουν η βιαιότητα, ο αναχρονισμός και οι σκληροπυρηνικές πεποιθήσεις — αλλά και η μηδαμινή αξία που έχουν γι’ αυτούς η ανθρώπινη ζωή και η γυναικεία αξιοπρέπεια.
Μία εβδομάδα κλείνουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία και πολλοί Αφγανοί φοβούνται ότι επιστρέφουν στη σκοτεινή εποχή του 1996. Οι μνήμες από την πρώτη περίοδο του καθεστώτος και οι ιστορίες που ακούν οι νεότεροι για την εφαρμογή της σαρίας κάνουν ειδικά τις γυναίκες να τρέμουν ακόμη και στη θέα των μαχητών.
Οι Ταλιμπάν, που υπόσχονται ότι αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά για τις γυναίκες, δημοσιοποίησαν εικόνες κοριτσιών να φτάνουν στο σχολείο. Οι δάσκαλοι όμως έχουν πάρει αυστηρές οδηγίες: ξεχωριστές αίθουσες για κορίτσια και αγόρια. Στις τάξεις των κοριτσιών θα μπαίνουν μόνο δασκάλες, οι οποίες όμως δεν φτάνουν για να καλύψουν τις θέσεις. Η μουσική και το τραγούδι απαγορεύονται.
O Αφγανός δημοσιογράφος Μασούντ Χοσαϊνί, που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 2012 λέει ότι η ιδέα πως οι Ταλιμπάν άλλαξαν ιδεολογία είναι ευσεβής πόθος.
Στις μεγάλες πόλεις κάποιες γυναίκες φορούν την μπούρκα από φόβο, όταν βγαίνουν έξω για τις αγορές τους. Πολλές μένουν στο σπίτι περιμένοντας σαφήνεια για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη οι εξαγγελίες των Ταλιμπάν. Στην επαρχία η εικόνα είναι διαφορετική.
Το πρώτο μέλημα των Ταλιμπάν ήταν να δώσουν μια εικόνα ασφάλειας και συνέχειας στην οικονομική ζωή. Με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές και τις τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται, οι πολίτες δεν έχουν πολλές αντοχές.
Μακρυά από τις κάμερες ήδη υπάρχουν καταγγελίες ότι καταπατώνται δικαιώματα. Οι έρευνες στα σπίτια είναι καθημερινές.
Οι Ταλιμπάν μιλούν με ευκολία στους δυτικούς δημοσιογράφους για τη νέα εικόνα τους. Όταν όμως οι ερωτήσεις γίνονται πιεστικές, παραπέμπουν στην νέα κυβέρνηση που ακόμη είναι υπό διαμόρφωση.
Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος