Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ίσως να μην είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της πώλησης των F-16 Στην Τουρκία 

Η πώληση των F-16 της Τουρκίας δεν είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία, παρόλο που η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τα πρωτόκολλα επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι αρκετό για να ξεκλειδώσει την πώληση 40 νέων αεροσκαφών F-16 που θέλει η Άγκυρα. Συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κι αυτό γιατί οι τέσσερεις Αμερικανοί βουλευτές που αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 στην Τουρκία εκφράζουν ανησυχίες για άλλα θέματα που δεν σχετίζονται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνει το Defense News, οι πρόεδροι και τα ανώτερα μέλη των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπορούν να επιβάλουν μονομερώς περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων. Και προς το παρόν, τουλάχιστον δύο από αυτούς δεν θα δεσμευτούν ακόμη για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ben Cardin, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι ευτυχής που βλέπει την Τουρκία να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι “είναι σαφές ότι έπρεπε να το λύσει  πριν σκεφτεί την πώληση όπλων”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε τον Ιούλιο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν πρόθυμη να το εγκρίνει αφού ο Ερντογάν συμφωνήσει να άρει τον περιορισμό στην ένταξη της Σουηδίας. στο ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου Gregory Meeks της Νέας Υόρκης, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι «ανυπομονεί για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των εταίρων των ΗΠΑ από την περιοχή, συνεργασία για την καταπολέμηση των παράνομων οικονομικών ροών της Ρωσίας και την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».

Ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν υποστηρίζει ότι τα όπλα και άλλα αγαθά που είχαν υποσχεθεί προηγουμένως στην Τουρκία μπορούν να ανακατευθυνθούν σε πιο αξιόπιστους πελάτες και εταίρους των ΗΠΑ: Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο, Αρμενία ή ακόμα και στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες παραμένουν η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες απένταξαν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Η απόφαση του Πενταγώνου ακολούθησε την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 αρκετά προηγμένα ώστε να απειλούν τη διαλειτουργικότητα με άλλο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσφερε στην Τουρκία νέα F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της Τουρκίας. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan φάνηκε να συνδέει τα νέα F-16 για την Τουρκία με τη συμφωνία του Ερντογάν για επικυρώση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 Ο Michael Rubin είναι της άποψης ότι μια τέτοια ανταλλαγή ήταν πάντα άδικη, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο μια Τουρκία συμπεριφέρθηκε πολιτικά, καθώς αντιστάθμισε τα όποια κέρδη για το ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας. Οι επανειλημμένες απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, οι διεκδικήσεις επί του ελληνικού εδάφους και οι υπερπτήσεις με αεροσκάφη και F-16 σε ελληνικά νησιά εγείρουν την προοπτική μιας ενδοΝΑΤΟϊκής σύγκρουσης.

Η συμπεριφορά του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Γάζα θα πρέπει να τερματίσει κάθε συζήτηση για πώληση F-16 στην Τουρκία. Μιλώντας σε συγκέντρωση στις 28 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική ομάδα, αλλά προειδοποίησε ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ για λογαριασμό της Χαμάς.

Με το να ευθυγραμμιστεί με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τους Χούτι της Υεμένης, η Τουρκία θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιεσδήποτε μελλοντικές αγορές αμερικανικών όπλων. Δεδομένων των προσπαθειών της Τουρκίας να αναστρέψει τις αμερικανικές στρατιωτικές πλατφόρμες για την εγχώρια βιομηχανία της, μια τέτοια πολιτική θα ήταν σοφή τόσο για λόγους πνευματικής ιδιοκτησίας και κατά της διάδοσης, όσο και λόγω της θέσης της Τουρκίας.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι μόνο θα πρέπει να καταργήσουν δημόσια την πώληση F-16 στην Τουρκία, αλλά και να ανακοινώσουν ότι, μέχρι νεότεράς, οποιαδήποτε βοήθεια των ΗΠΑ προς την Τουρκία θα ανασταλεί και θα περιοριστεί  σε μη θανατηφόρα αγαθά όπως κουβέρτες ή ιατρικά κιτ.

Η Τουρκία μπορεί να παραπονιέται, ωστόσο  τα μη θανατηφόρα στοιχεία δεν θα βοηθήσουν στην επέκταση του πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο, στόχος που, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Ερντογάν, θα μπορούσε να προκύψει ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: Defenceromania.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος