Η ενεργειακή κρίση σπρώχνει στη θερμή αγκαλιά της Ν. Ευρώπης μετανάστες από τις βόρειες χώρες

Array

Ο προγραμματιστής λογισμικού Victor Varlamov συνδέεται κάθε πρωί για να εργαστεί με περιβάλλον ένα ηλιόλουστο ισπανικό νησί στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής, αφού η προοπτική των ραγδαίων λογαριασμών θέρμανσης και ένας σκληρότερος χειμώνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το σπίτι του στην Πολωνία.

Ο Varmalov, 50 ετών μαζί με τη σύζυγο του και την έφηβη κόρη του, μετακόμισαν πριν από δύο μήνες από την πολωνική ακτή της Βαλτικής στη Γκραν Κανάρια, στην ισπανική επικράτεια των Καναρίων Νήσων, και σχεδιάζει να μείνει για τους επόμενους μήνες.

Δεν είστε οι μόνοι που αναζητάτε έναν πιο ζεστό και φθηνότερο τρόπο ζωής, καθώς τα τουριστικά γραφεία και οργανισμοί  στη νότια Ευρώπη έχουν εκμεταλλευτεί την κρίση κόστους ζωής για να διαφημίσουν τα οφέλη του χειμώνα στο εξωτερικό σε όσους ζουν στις βορειότερες χώρες.

«Η οικονομική κρίση και, πάνω απ’ όλα, η κατάσταση του πολέμου με ώθησαν να έρθω εδώ», είπε ο Varmalov, Ρώσος στην καταγωγή.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε ορισμένες τιμές ενέργειας να φτάσουν σε υψηλά ρεκόρ τον Αύγουστο. Έχουν υποχωρήσει αλλά είναι πιθανό να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και έχουν προκαλέσει επώδυνα επίπεδα πληθωρισμού.

Πριν φύγει από το Γκντανσκ, όπου ζει από το 2016, ο Varmalov υπολόγισε ότι μπορούσε να εξοικονομήσει 250 ευρώ από το ενοίκιο κάθε μήνα και να πληρώσει 140 ευρώ για όλες τις υπηρεσίες ενέργειας και διαδικτύου του, αντί για τα 200 ευρώ που πλήρωνε μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια στο Πολωνία.

Αυτό που εξοικονομεί τώρα, το ξοδεύει για φαγητό έξω, είπε, και επίσης απολαμβάνει τις βόλτες στην παραλία στα μεσημεριανά του διαλείμματα.

«Η πραγματικότητα είναι καλύτερη από τις προσδοκίες μου», είπε.

Η περιφερειακή κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων, όπου η μέση θερμοκρασία χειμώνα είναι 20 βαθμοί Κελσίου, ξεκίνησε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Σεπτέμβριο για να προσελκύσει απομακρυσμένους εργαζόμενους όπως ο Varmalov και συνταξιούχους από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

«Κανείς δεν αγνοεί ότι ο φετινός χειμώνας θα χαρακτηριστεί από ένα οικονομικό πλαίσιο μεγάλης αβεβαιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. (…) Μια κατάσταση που θέλουμε να ανατρέψουμε στα Κανάρια Νησιά», δήλωσε ο Yaiza Castilla, περιφερειακός επικεφαλής τουρισμού, περιγράφοντας τα νησιά ως «οικονομικό καταφύγιο».

Άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης βλέπουν επίσης τις δυνατότητες.

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού επισκέφθηκε τον Σεπτέμβριο την Αυστρία και χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία, για να «μετατρέψει αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη σε ευκαιρία».

Το τουριστικό γραφείο της Πορτογαλίας έχει επίσης κάνει εκστρατεία και ο διευθυντής του, Λουίς Αραούχο, είπε ότι οι προσδοκίες των χειμερινών τουριστών από τη βόρεια Ευρώπη ήταν «πολύ θετικές».

Τα τουριστικά δεδομένα υποστηρίζουν την αισιοδοξία του.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για το Reuters από τη μηχανή αναζήτησης ενοικίασης σπιτιού HomeToGo έδειξαν ότι, σε σύγκριση με πέρυσι, οι αναζητήσεις από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 36%, 13% και 3% για χειμερινά καταλύματα στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. , αντίστοιχα.

Ο Gabriel Escarrer, Διευθύνων Σύμβουλος της ισπανικής αλυσίδας ξενοδοχείων Melia, δήλωσε ότι ο κόσμος κάνει κράτηση για διαμερίσματα και σουίτες για δύο ή τρεις μήνες αυτόν τον χειμώνα στα Κανάρια Νησιά, με αξιοσημείωτη παρουσία Σκανδιναβών επισκεπτών.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος