Η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ καταγγέλλει «μη βιώσιμη εκδοχή της παγκοσμιοποίησης»

Η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι αναμένεται να καταγγείλει σήμερα μια «μη βιώσιμη εκδοχή της παγκοσμιοποίησης που απαιτεί μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις» σε ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει στην Ουάσινγκτον νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα), η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την Τάι, οι διαδοχικές κρίσεις, κυρίως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογράμμισαν “την ευαλωτότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και τη μη βιώσιμη εκδοχή της παγκοσμιοποίησης” στη σημερινή της μορφή.

«Είναι απολύτως σαφές ότι οι προκλήσεις αυτές έχουν επιπτώσεις στην πολιτική ανταγωνισμού καθώς και στην εμπορική πολιτική», επέμενε, υπογραμμίζοντας ότι «η παγκόσμια εφοδιαστική μας αλυσίδα, που δημιουργήθηκε για να μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα βραχυπρόθεσμα και να ελαχιστοποιεί τα κόστη, θα πρέπει να επανεφευρεθεί προκειμένου να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα».

«Σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για καλύτερη ασφάλεια, οικονομική και εθνική», αναμένεται να υπογραμμίσει η Τάι.

Προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα στον εμπορικό τομέα, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν σχέδια επαναβιομηχάνισης και επενδύσεων σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί, όπως οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι ημιαγωγοί, η καθαρή ενέργεια.

Μια πολιτική επιλογή που έγειρε φόβους μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, που φοβούνται έναν πόλεμο επιδοτήσεων με στόχο την προσέλκυση εταιριών σε εδάφη διαφόρων χωρών.

Είναι ειδικότερα το μεγάλο σχέδιο για το κλίμα που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και υποσχόταν σημαντικές επιδοτήσεις, ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act /IRA) που παγίωσε αυτούς τους φόβους, η Ευρωπαϊκή Ένωση που απάντησε σε αυτό με ένα ισοδύναμο σχέδιο που ενσωματώνει ισοδύναμες επιδοτήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος