Η Ελβετία «ξεπάγωσε» 3,4 δισ. φράγκα ρωσικής περιουσίας

Τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 6,3 δισ. φράγκων ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελβετική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ένα ποσό μειωμένο σε σχέση με αυτό που ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, καθώς η χώρα «ξεπάγωσε» περίπου 3,4 δισεκατομμύρια φράγκα σε προσωρινά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων πολιτών.

Η Ελβετία «ξεπάγωσε» 3,4 δισ. φράγκα ρωσικής περιουσίαςΣύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, το ποσό του Μαΐου είναι 1,2 δισεκατομμύρια φράγκα χαμηλότερο από ό,τι στις 7 Απριλίου, όταν η Ελβετία ανέφερε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια φράγκα σε παγωμένη ρωσική περιουσία, με τον κυβερνητικό αξιωματούχο Ervin Bollinger να επισημαίνει ότι τα κεφάλαια είχαν μπλοκαριστεί εκείνη την εποχή.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελβετία έχει ξεμπλοκάρει συνολικά ρωσικά κεφάλαια ύψους 3,4 δισ. δολαρίων, από τον Μάρτιο, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.
«Δεν μπορούμε να παγώσουμε κεφάλαια εάν δεν έχουμε επαρκή βάση», δήλωσε ο Έρβιν Μπόλινγκερ, ανώτερος αξιωματούχος στο Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επιβλέπει την εφαρμογή κυρώσεων, σύμφωνα με το Tanjug.

Η Ελβετία, δημοφιλής προορισμός για την ελίτ της Μόσχας και τόπος διατήρησης του ρωσικού πλούτου, δέχεται αυξανόμενη πίεση να εντοπίσει και να «παγώσει» γρήγορα τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων Ρώσων υπό κυρώσεις.

Στις αρχές Μαΐου, η Επιτροπή του Ελσίνκι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας οργανισμός χρηματοδοτούμενος από την κυβέρνηση που ασχολείται με την ασφάλεια, τη συνεργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη, χαρακτήρισε την Ελβετία ως «κύριο βοηθό» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των φίλων του, οι οποίοι, σύμφωνα με Επιτροπή, χρησιμοποιούν τους «ελβετικούς νόμους περί απορρήτου για απόκρυψη και προστασία των προϊόντων των εγκλημάτων τους.»

Η Ελβετική Κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες «με τον πιο έντονο τρόπο», ενώ ο Ελβετός πρόεδρος, Ινιάτσιο Κασίς, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ «να διορθώσει αμέσως αυτή την παραπλανητική εικόνα» για την Ελβετία, αναφέρει το Reuters.

Επιμέλεια – μετάφραση Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος