«Η Ελλάδα αποτελεί χώρα κατάκτησης για τους Ιταλικούς ομίλους» — Άρθρο της La Repubblica για την αγορά της ΔΕΠΑ από την Italgas

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ανακοινώνει πως η Ιταλική κρατική εταιρεία Italgas αγόρασε το 100% του Ελληνικού ενεργειακού ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. Η συμφωνία της αγοράς προβλέπει αποκλειστικό δικαίωμα διαπραγμάτευσης και ενδέχεται να φτάσει τελική αξία ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αρθρογράφος Luca Pagni, οικονομικός συντάκτης της La Repubblica, ξεκινά το άρθρο με καυστικό τρόπο, λέγοντας πως “η Ελλάδα αποτελεί ολοένα και περισσότερο μια χώρα κατάκτησης για τους μεγάλους ιταλικούς ομίλους που ελέγχονται από το δημόσιο” και υπενθυμίζει πως “μετά τις Snam και Ferrovie, τώρα είναι η σειρά της Italgas”, εταιρεία που έχει ως κύριο μέτοχο την κρατική Cassa Depositi e Prestiti, με μετοχικό μερίδιο 26%. 

Το άρθρο αναλύει πως η πώληση έγινε μέσω διαγωνισμού ο οποίος “ξεκίνησε από την Κυβέρνηση της Αθήνας στο πλαίσιο της διαδικασίας απελευθέρωσης που ζήτησε η Τρόικα μετά τη διάσωση των δημόσιων ταμείων. Συγκεκριμένα, αυτοί που πουλούσαν είναι το Ελληνικό Ταμείο Υποδομών και ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια (Helpe/ΕΛΠΕ)”.

Επιστρέφοντας στους πρώτους δύο Ιταλικούς ομίλους, ο Pagni υπενθυμίζει σε μια σύντομη ανασκόπηση πως η Ferrovie “κέρδισε τον διαγωνισμό για τη διαχείριση του Ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου” ενώ η Snam, ως επικεφαλής μιας διεθνούς κοινοπραξίας “απέκτησε το 66% της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).”

Τέλος, το άρθρο κλείνει με σχόλιο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Italgas, Paolo Gallo, ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και τονίζει πως ο Ιταλικός όμιλος είναι “ο ιδανικός εταίρος για να υποστηρίξουμε την Ελληνική Κυβέρνηση στην ανάπτυξη μιας βασικής ενεργειακής υποδομής”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος