Η ΕΕ θα έχει συνομιλίες με το νέο καθεστώς χωρίς αυτό να σημαίνει αναγνώριση των Ταλιμπάν

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Στη σημερινή έκτακτη βιντεοδιάσκεψή τους οι ΥΠΕΞ της ΕΕ έκαναν μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Γιοζέπ Μπορέλ, αυτή την ώρα προτεραιότητα της Ένωσης είναι η ασφαλής αποχώρηση των Ευρωπαίων πολιτών και των περίπου 400 συνεργατών της ΕΕ στην Καμπούλ. Κατόπιν διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη σε σε αυτούς τους ανθρώπους θα δοθεί βίζα μόνιμης διαμονής τους στην Ευρώπη.

Η επιχείρηση «φυγάδευσης» θα γίνει σε συνεργασία Ισπανίας (μεταφορά), Ιταλίας (γέφυρα) και Γαλλίας (ασφάλεια επί του εδάφους). Ωστόσο θα χρειαστεί συνεργασία με το νέο καθεστώς.

Η ΕΕ θα επιχειρήσει διπλωματικό διάλογο με το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν προκειμένου:
α) να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των τοπικών συνεργατών της,
β) να σεβαστούν οι Ταλιμπάν τις γυναίκες και τα κορίτσια
γ) να μην κινδυνεύσουν οι δημοσιογράφοι, οι διανοούμενοι και οι πολιτικοί ηγέτες ως θύματα εκδίκησης.

Δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης.

Η ΕΕ θα συνεχίσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η ΕΕ ζητά την άμεση παύση κάθε βίας, την αποκατάσταση της ασφάλειας και της αστικής τάξης και την προστασία και τον σεβασμό της πολιτικής ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας σε όλο το Αφγανιστάν. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις αναφορές σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές σε όλο το Αφγανιστάν».

Ο Γιοζεπ Μπορέλ σημείωσε ότι «Η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν προσέφερε την καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη μιας λύσης που θα εγγυάται ασφάλεια και ειρηνική συνύπαρξη εντός του Αφγανιστάν και στην περιοχή. Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να σεβαστούν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να επιδιώξουν περαιτέρω μια ολοκληρωμένη, περιεκτική και διαρκή πολιτική λύση. Η προστασία και η προώθηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτών των προσπαθειών και οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίζονται και να μπορούν να συμβάλουν πλήρως σε αυτήν τη διαδικασία».

Και επισήμανε πως «η συνεργασία με οποιαδήποτε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από μια ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς διευθέτηση και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, καθώς και σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων του Αφγανιστάν, δέσμευση στον αγώνα κατά της διαφθοράς και την αποτροπή της χρήσης του εδάφους του Αφγανιστάν από τρομοκρατικές οργανώσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος