Η ΕΕ προσπαθεί να ανακόψει την κυκλοφορία του μεταλλαγμένου ιού – Σύσκεψη για κοινή δράση

Σύσκεψη για συντονισμένη δράση - Φρένο στις πτήσεις από Βρετανία

Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν πτήσεις και δρομολόγια τρένων από τη Βρετανία, λόγω του εντοπισμού εκεί μιας μετάλλαξης του ιού, η οποία ωστόσο πλέον έχει δηλώσει την εμφάνισή της και σε άλλα σημεία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου χάρτη. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διαβουλεύσεις είναι ήδη πυρετώδεις για την αξιολόγηση της νέας κρίσης. Το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των χωρών – μελών, ενώ για σήμερα το μεσημέρι έχει συγκληθεί εκτάκτως από τη γερμανική προεδρία η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ (IPCR), προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για συντονισμένη δράση σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας.

Η μετάλλαξη, που παρατηρήθηκε κυρίως σε Λονδίνο και ΝΑ Αγγλία και θεωρείται έως και 70% πιο μεταδοτική, όμως λιγότερο θανατηφόρα, οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση σε αποφάσεις για σκληρό lockdown μόλις λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, δημιουργώντας σκηνές απίστευτου συνωστισμού, τόσο σε εμπορικούς δρόμους για ψώνια της τελευταίας στιγμής, όσο και σε σταθμούς τρένων από εκείνους που ήταν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για τις γιορτές.

Η Βρετανία έχει ενημερώσει τον ΠΟΥ που ήδη συλλέγει στοιχεία, και συστήνει ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Την ίδια μέρα και η Νότια Αφρική είχε προχωρήσει σε ανάλογη ενημέρωση ανακοινώνοντας ότι γενετιστές είχαν εντοπίσει μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, που επί του παρόντος αποκαλείται 501.V2. Κατά την εκτίμησή τους, το τρέχον, δεύτερο κύμα που βιώνει η χώρα οφείλεται σε αυτή τη νέα παραλλαγή. Το εν λόγω στέλεχος ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν είναι ακριβώς το ίδια με αυτό που έχει αναφέρει η Βρετανία.

Μέχρι στιγμής ο μεταλλαγμένος ιός που έχει εντοπιστεί στη Βρετανία αποδεικνύεται ότι έχει το προβάδισμα καθώς έχει ήδη καταγραφεί και στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία.

Μετά τις βρετανικές ανακοινώσεις οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να παίρνουν τα μέτρα τους.

Την αρχή έκανε η Ολλανδία η οποία ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Το Βέλγιο εκτός από τις πτήσεις, ανέστειλε και τα δρομολόγια των τρένων για τουλάχιστον 24 ώρες, μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οπότε αναμένονται νέες ανακοινώσεις.

Η Γαλλία διέκοψε από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, από το Ηνωμένο Βασίλειο» για τουλάχιστον 48 ώρες. Οι γαλλικές αρχές θεωρούν ότι η μετάλλαξη της Covid δεν είναι αποδεδειγμένα πιο επικίνδυνη ή πιο ανθεκτική στο εμβόλιο. Ο Υπ. Υγείας θεωρεί πολύ πιθανό το νέο στέλεχος του ιού να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία αλλά δεν έχει ανιχνευτεί ακόμα. Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει την Κυριακή, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες ομάδες, εθελοντικά.

Η Ιρλανδία ανέστειλε τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα τουλάχιστον 48 ωρών από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ενώ οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Η Γερμανία διέκοψε όλες τις πολιτικές πτήσεις από τη Βρετανία και επιτρέπει μόνο τις εμπορικές, ενώ εφαρμόζει περιορισμούς και σε σχέση με τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Νότια Αφρική.

Η Ιταλία ανακοίνωσε απαγόρευση στις αφίξεις από Βρετανία μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Η Βουλγαρία προχώρησε σε αναστολή πτήσεων από και προς τη χώρα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Η Δανία ανακοίνωσε 48ωρη αναστολή πτήσεων.

Και η Αυστρία και η Σουηδία επίσης σχεδιάζουν την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως από τις 6 το πρωί αυξάνει την καραντίνα για τις αφίξεις από την Αγγλία στις επτά μέρες και η Κύπρος στις 10 ή 14, ανάλογα με τη διεξαγωγή μοριακού τεστ.

Τέλος, όσον αφορά στις χώρες εκτός ΕΕ, η Ελβετία επίσης ανέστειλε τις πτήσεις από Βρετανία,

Την ίδια κατευθυνση ακολουθούν η μία μετά την άλλη και άλλες χώρες όπως η Τουρκία, Αργεντινή και Χιλή και ανακοίνωσε πως δεν δέχεται πτήσεις από Αγγλία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος