Η Ε.Κ.Τ στηρίζει την Αίγυπτο στη μετάβαση από το φυσικό αέριο στην αιολική ενέργεια

Array

Η Heike Hamggart, περιφερειακή διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η τράπεζα θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του παροπλισμού παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο στην Αίγυπτο, χωρητικότητας έως και πέντε γιγαβάτ, από το 2023, και δεσμεύεται για ένα ακόμη 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της τράπεζας για την περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα συγκεντρώσει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια σε κρατική χρηματοδότηση για έργα που περιλαμβάνουν τη σταθεροποίηση του αιγυπτιακού δικτύου, την προσθήκη μπαταριών για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάπτυξη της τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επανεκπαίδευση εργαζομένων.

Ακόμη η Hamggart είπε ότι άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια που δεσμεύτηκε για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα δέκατο της ιδιωτικής χρηματοδότησης που απαιτείται για 10 γιγαβάτ έργων κυρίως αιολικής ενέργειας που η αιγυπτιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να υλοποιήσει έως το 2028.

Η Αίγυπτος έχει πλεόνασμα ενέργειας μετά την εγκατάσταση τριών τεράστιων σταθμών παραγωγής ενέργειας με αέριο, που κατασκευάζει η Siemens από το 2015.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27) που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα λένε ότι χρειάζεται μια γρήγορη μετατόπιση από το φυσικό αέριο. Ως χώρα υποδοχής για την εικοστή έβδομη σύνοδο της Διάσκεψης για το Κλίμα , η Αίγυπτος αντιπροσωπεύει τις αφρικανικές χώρες που επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι να αναπτυχθούν οι οικονομίες τους.

Η Hamgart είπε ότι μια πιλοτική φάση για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στο λιμάνι Ain Sukhna στην Ερυθρά Θάλασσα στην Αίγυπτο θα γίνει μάρτυρας νέων έργων ανανεώσιμης ενέργειας με χωρητικότητα περίπου τρία γιγαβάτ από τα δέκα συνολικά προγραμματισμένα.

Ορισμένα από αυτά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση της χαμένης δυναμικότητας λόγω της διάθεσης των θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Η Αίγυπτος είχε ανακοινώσει τη σύναψη μιας σειράς μνημονίων συμφωνίας σχετικά με έργα πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας στην Ain Sukhna.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος