Η Ε.Ε δεν θα αναγνωρίσει τα παράνομα δημοψηφίσματα του Πούτιν – Έρχεται νέος γύρος κυρώσεων

Array

Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει δημοψηφίσματα που τυχόν διεξαχθούν σε περιοχές που κατέχονται παράνομα και βίαια” τόνισε την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη (πριν το διάγγελμα Πούτιν) η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με την πρόθεση να προκληθούν δημοψηφίσματα για την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να αλλάξει τα σύνορα της Ουκρανίας είναι ενάντια στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα είχαμε διατυπωμένη την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον επικεφαλής της ενωσιακή διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με τη ρωσική πρόθεση να διοργανωθούν «δημοψηφίσματα» στο Λουχάνσκ, στη Χερσόνα και στο Ντόνετσκ, χαρακτηρίζοντάς τα παράνομα, στο πλαίσιο προσπάθειας της Ρωσίας να νομιμοποιήσει τον παράνομο στρατιωτικό της έλεγχο, με στόχο να αλλάξει βίαια τα σύνορα της Ουκρανίας κατά σαφή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά αυτά τα προγραμματισμένα παράνομα «δημοψηφίσματα» που αντιβαίνουν στις νόμιμες και δημοκρατικά εκλεγμένες ουκρανικές αρχές, παραβιάζουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα αποτελέσματα τέτοιων ενεργειών θα είναι άκυρα και δεν θα αναγνωρίζονται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, υπογραμμίζει ο κ. Μπορέλ.

Παράλληλα εκφράζει θαυμασμό για την αποφασιστικότητα και το θάρρος των Ουκρανών κατοίκων των περιοχών υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιτίθενται ειρηνικά στην παράνομη ρωσική παρουσία. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ακλόνητη στην υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και προτρέπει τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της” πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο ανακοινώνει κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2022, ενώ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του ΟΗΕ οι χώρες εργάζονται για συνεργασία, ασφάλεια και ευημερία. Σε αυτόν τον πόλεμο, υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος: η Ρωσία. Η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία θα παραμείνει σταθερή“, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Προετοιμάζεται νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών συζητούν για την ανάληψη κοινής δράσης ως απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες από την ευρωπαϊκή πλευρά», αλλά σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς οι συζητήσεις για τον έκτο γύρο μέτρων ήταν εμπιστευτικές.

Σημείωσε ωστόσο ότι “η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για επιστράτευση πολεμιστών στην Ουκρανία απέδειξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται «σε απόγνωση» και απλώς επιδιώκει να κλιμακώσει την κρίση. Και αυτό είναι επίσης ένα ακόμη σημάδι της απελπισίας του για το πώς πηγαίνει η επιθετικότητά του εναντίον της Ουκρανίας. Τον ενδιαφέρει μόνο να προχωρήσει περαιτέρω και να συνεχίσει τον καταστροφικό του πόλεμο, ο οποίος είχε ήδη τόσες πολλές κακές συνέπειες παγκοσμίως“, υπογράμμισε.

Η αντίδραση του ΓΓ του ΝΑΤΟ

Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να μετάσχει στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενσ Στόλτενμπεργκ με μήνυμά του στο twitter σημειώνει ότι: “Τα εικονικά δημοψηφίσματα δεν έχουν νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο του Πούτιν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία“.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος