Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες πίσω στη Συρία – Αρνείται η Άγκυρα

Σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, την οποία επικαλείται το BBC, αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει υποχρεώσει παρανόμως χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία. Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει πως, από τα μέσα Ιανουαρίου και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, περίπου 100 Σύροι στέλνονται καθημερινά πίσω στην πατρίδα τους όπου μαίνεται ο πόλεμος. Η Τουρκία αρνείται ότι στέλνει πίσω στη Συρία πρόσφυγες παρά τη θέλησή τους.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως η έρευνα που διεξήγαγε στη νότια Τουρκία δείχνει πως οι αρχές θέτουν υπό κράτηση και απελαύνουν ομάδες περίπου 100 Σύρων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, σχεδόν καθημερινά από τα μέσα Ιανουαρίου. Βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, απαγορεύεται ρητά σ’ ένα κράτος να απελαύνει ανθρώπους σε εμπόλεμη ζώνη.

Η Αμνηστία αναφέρει πως σε μια περίπτωση υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη Συρία τρία μικρά παιδιά χωρίς τους γονείς τους. Σε μια άλλη εξαναγκάσθηκε να επιστρέψει μια έγκυος οκτώ μηνών.

“Η απανθρωπιά και η κλίμακα των επιστροφών προκαλεί σοκ. Η Τουρκία θα πρέπει να τις σταματήσει αμέσως”, λέει ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Σε ρεπορτάζ του BBC τον Ιανουάριο είχαν αποκαλυφθεί κατηγορίες ότι η Τουρκία θέτει υπό κράτηση πρόσφυγες και στη συνέχεια τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στη Συρία. Ένας πρόσφυγας είπε στο BBC πως φρουροί τον οδήγησαν μαζί με άλλους στα συριακά σύνορα και τους υποχρέωσαν να υπογράψουν ένα χαρτί με τη φράση “Θέλω να επιστρέψω στη Συρία”.
πηγή: ΑΜΠΕ – BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος