Η Δανία ανησυχεί για την άνοδο της κατασκοπείας στο έδαφός της

Η Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών, εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την αύξηση της κατασκοπείας στο έδαφός της, ενώ ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Λαρς Φίντσεν, βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων.

Ορισμένες ξένες χώρες διεξάγουν ενεργά δραστηριότητες πληροφοριών κατά της Δανίας και η απειλή κατασκοπείας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η έκθεση της Δανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (PET). 

Η απειλή, η οποία περιλαμβάνει κατασκοπεία, δραστηριότητες επιρροής, παρενόχληση, απόπειρες παράνομης απόκτησης προϊόντων, τεχνολογίας και γνώσης,  και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, απόπειρες δολοφονίας, επεκτείνεται στα αυτόνομα εδάφη της Δανίας (Νησιά Φερόες και Γροιλανδία), ιδίως λόγω ενδιαφέροντος για την Αρκτική.

Η PET αναφέρει ότι η απειλή προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Ο Λαρς Φίντσεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας από το 2015, αλλά βρισκόταν σε άδεια από το 2020, συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου, ανέφερε η Politiken, προσθέτοντας ότι ο Φίντσεν είπε στη δίκη πριν κλείσει για το κοινό ότι δεν είναι ένοχος για τις πράξεις που του αποδίδονται.

Η έρευνα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η υπόθεση αναφέρεται σε διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών στα δανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει το AFP και η Beta.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος