Η.B: Ζήτημα ζωής και θανάτου η απόφαση των δικαστών στο Λονδίνο για την ύστατη προσφυγή του Τζ. Ασάνζ κατά της έκδοσης του στις ΗΠΑ

Είναι Ζήτημα ζωής και θανάτου η τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Λονδίνου για τον Τζούλιαν Ασάνζ που θα ανακοινωθεί σήμερα στις 12.30 ώρα Ελλάδος. Ο ιδρυτής  του WikiLeaks που κρατείται εδώ και πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στο Λονδίνο κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Η βρετανική δικαιοσύνη θα ανακοινώσει εάν θα του παραχωρήσει το δικαίωμα μιας τελευταίας προσφυγής ενάντια στην έκδοσή του προς τις ΗΠΑ, όπου διώκεται για μια μαζική διαρροή εγγράφων βάσει ενός νόμου του 1917 για κατασκοπεία.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, έπειτα από επτά χρόνια αυτοεξορίας σε ξένη πρεσβεία και πέντε χρόνια φυλάκισης στη Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα με την  υγεία του .

 Η σύζυγος του Στέλλα Ασάνζ έχει δηλώσει ότι ο ίδιος θα αυτοκτονήσει αν η απόφαση είναι καταδικαστική.

Δηλαδή εάν του παραχωρήσουν  ή όχι  το δικαίωμα να εφεσιβάλλει την έκδοσή του προς τις ΗΠΑ, την οποία αποδέχθηκε η βρετανική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022.

Σε περίπτωση ήττας, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την ελπίδα να αναστείλει την έκδοσή του, σύμφωνα με τη σύζυγό του Στέλλα Ασάνζ.

Η αμερικανική δικαιοσύνη διώκει τον Τζούλιαν Ασάνζ επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο 52 χρόνος Αυστραλός έχει αναχθεί σε σύμβολο των απειλών σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου αντιμετωπίζοντας  18 κατηγορίες στις ΗΠΑ οι οποίες σχετίζονται με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων από το Wikileaks το 2010.  Αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία για κατάχρηση υπολογιστή. 

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος