Η ατζέντα του Νταβός: Κυρίαρχο θέμα συζήτησης η πορεία των επιτοκίων – Η στόχευση Μητσοτάκη

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το φετινό Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός, όπου ηγέτες, επιχειρηματικοί τιτάνες, φιλάνθρωποι και διασημότητες, συζητούν για την τύχη του κόσμου και κλείνουν συμφωνίες με την παγκόσμια ελίτ. Στον πυρήνα της διοργάνωσης είναι οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η ανησυχία για ενδεχόμενη νέα θητεία του Ντόναλντ Τράμπ. Στο μέτωπο της οικονομίας, με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός, η πορεία των επιτοκίων αναδεικνύεται σε κυρίαρχο θέμα συζήτησης.

H επίσημη έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο πολυτελές τουριστικό θέρετρο της Ελβετίας ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πλουσιότερους της γης να επαναφέρουν το παλαιό αίτημα της φορολόγησης τους.

«Δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή μας αν επιβληθεί ένας φόρος πλούτου 2%» αναφέρουν στην επιστολή τους η κληρονόμος της Disney, η Valerie Rockfeller της αμερικανικής αυτοκρατορίας και άλλοι 250 δισεκατομμυριούχοι.

Όσο και αν κεντρίζει πάντως το ενδιαφέρον αυτή η επιστολή, δεν θα είναι το κυρίαρχο θέμα στο Νταβός.

Εξάμηνο «φωτιά» για την ΕΚΤ

Με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός και τις εξελίξεις στην Ερυθρά θάλασσα να εντείνουν τον προβληματισμό για την αύξηση του μεταφορικού κόστους, η πορεία των επιτοκίων αναδεικνύεται σε κυρίαρχο θέμα συζήτησης γι’ αυτό ήταν και ένα από τα πρώτα θέματα που τέθηκαν στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Θα έλεγα ότι είναι πιθανό και θα πρέπει βέβαια να είμαι επιφυλακτική, γιατί λέμε επίσης ότι η πολιτική μας βασίζεται στα εισερχόμενα δεδομένα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας, ενώ ορισμένοι δείκτες δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πορεία των επιτοκίων θα εξελιχθεί στο debate της χρονιάς σε οικονομικό επίπεδο με τους κεντρικούς τραπεζίτες να καλούνται να τοποθετηθούν δημόσια στο πλαίσιο των εργασιών του Νταβός.

Το στοίχημα της μείωσης των επιτοκίων παίζουν οι αγορές με αποτέλεσμα να τοποθετούνται μαζικά στα κρατικά ομόλογα. Η πρώτη επανέκδοση ελληνικού ομολόγου για το 2024 συγκέντρωσε προσφορες 1,08 δισ ευρώ για ένα ζητούμενο ποσό της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

Η ατζέντα του Νταβός

Η ενεργειακή κρίση κόπασε προς το παρόν αλλά το θέμα παραμένει ψηλά στην οικονομική ατζέντα του Φόρουμ μαζί βέβαια με το συγγενές θέμα της κλιματικής κρίσης. Πολλές οι συζητήσεις που θα γίνουν για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομική δραστηριότητα ενώ πιο άμεσου χαρακτήρα θέμα θα είναι η εκτόξευση του κόστους ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παραπληροφόρηση, κοινωνική πόλωση, κυβερνοασφάλεια, διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις, έλλειψη οικονομικής ευημερίας, πληθωρισμός βρίσκονται στην κορυφή των παγκόσμιων κινδύνων για την επόμενη διετία σύμφωνα με έρευνα του Φόρουμ με τη συμμετοχή 1.500 ειδικών από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Εκλογές στο μισό πλανήτη

Η πολιτική δεν είναι αποκομμένη από την οικονομία γι’ αυτό και το γεγονός ότι φέτος θα κληθεί να ψηφίσει ο μισός πληθυσμός της γης, που αντιστοιχεί στο 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, μπαίνει ψηλά στην ατζέντα του Forum.

H αντίδραση της Κριστίν Λαγκάρντ στο ερώτημα για τις αμερικανικές εκλογές αποτυπώνει και την αβεβαιότητα που προκαλεί από τώρα η εκλογική διαδικασία του ερχόμενου Νοεμβρίου, καθώς είπε με χιούμορ… «αφήστε με να πιώ λίγο καφέ».

Η στόχευση Μητσοτάκη στο Νταβός

Με την προστιθέμενη αξία που παράγει η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός θα περιέχει τους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον Μ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προοπτικές της οικονομίας, τους κυβερνητικούς στόχους της νέας τετραετίας και την Ελλάδα ως δύναμη αξιοπιστίας και πυλώνα σταθερότητας.
 
Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως ανώτατα στελέχη μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας, οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Την Πέμπτη (18/1), στις 10:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?».

Στις 16:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Την Παρασκευή (19/1), στις 10:10, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua.

Διαβάστε επίσης:

Νταβός: Καθηλώθηκε εξαιτίας βλάβης το αεροσκάφος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ – Mικρότερο αεροσκάφος εστάλη για να τον παραλάβει από τη Ζυρίχη

Νταβός: Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι προειδοποιεί για τους «κινδύνους» του σοσιαλισμού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος