Η αποτυχία της κρίσης του Αφγανιστάν «βαραίνει» το Ηνωμένο Βασίλειο

Το χάος, η αποτυχία κατανομής πόρων, οι μοιραίες καθυστερήσεις σε κρίσιμες στιγμές και η έλλειψη επικοινωνίας στο Whitehall, έβλαψαν σοβαρά την επιχείρηση εκκένωσης της βρετανικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, αναφέρεται στην εφημερίδα Ιndependent.

Δεκάδες χιλιάδες εκκλήσεις για βοήθεια, από όσους απειλούνται, έμειναν αναπάντητες σε ένα σύστημα ανίκανο να χειριστεί την κατάσταση, δήλωσε πρώην αξιωματούχος του Γραφείου Εξωτερικής Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης.  Μερικοί από αυτούς που εγκαταλείφθηκαν δολοφονήθηκαν στη συνέχεια από τους Ταλιμπάν και άλλες ισλαμιστικές ομάδες.

Ο Ραφαέλ Μάρσαλ, ο οποίος εργαζόταν τότε ως υπάλληλος γραφείου, κατά τη διάρκεια της κρίσης, περιέγραψε πώς για ένα απόγευμα στη μέση της αερομεταφοράς ήταν ο μόνος που παρακολουθούσε τα χιλιάδες  εισερχόμενα  αιτήματα Αφγανικών Ειδικών Υποθέσεων, για βοήθεια, από υπουργούς της κυβέρνησης, βουλευτές και  φιλανθρωπικές οργανώσεις, εκτιμώντας  ότι μεταξύ 75.000 και 150.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για εκκένωση. Συγκλονίζει η μαρτυρία του, που υπογραμμίζει ότι, «λιγότερο από το 5% έλαβαν βοήθεια» και “είναι σαφές ότι ορισμένοι από αυτούς που έμειναν πίσω έχουν δολοφονηθεί από τους Ταλιμπάν.”

Παρέχοντας στοιχεία σε μια έρευνα σχετικά με την εκκένωση από το Αφγανιστάν, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοτήτων, ο κ. Μάρσαλ ισχυρίστηκε ότι ο Ντόμινικ Ράαμπ, τότε υπουργός Εξωτερικών, χρειάστηκε αρκετές ώρες για να αντιμετωπίσει υποθέσεις που χρειάζονταν την έγκρισή του, καθώς το παράθυρο για την αερομεταφορά έκλεινε πιεστικά .

Ο τότε υπουργός όρισε στη συνέχεια μέσω του ιδιωτικού του γραφείου ότι χρειαζόταν «για να λάβει αποφάσεις».  Η «επιλογή του υπουργού Εξωτερικών να προκαλέσει καθυστέρηση» όταν ο χρόνος για τους ανθρώπους να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ «υποδηλώνει ότι δεν κατάλαβε την απελπιστική κατάσταση», είπε ο κ. Μάρσαλ.

Αναμφισβήτητα η μαρτυρία του, θα προσθέσει στη διαμάχη γύρω από την εκκένωση του Αφγανιστάν και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με μια διαδικασία που έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο.

Η αποχώρηση του κ. Ράαμπ από το Υπουργείο Εξωτερικών έγινε μετά από επικρίσεις για την απόδοσή του, συμπεριλαμβανομένου του ότι συνέχισε τις διακοπές του στην Κύπρο καθώς οι Ταλιμπάν προχωρούσαν στην αφγανική πρωτεύουσα.  Τα στοιχεία του πληροφοριοδότη έρχονται μια ημέρα αφότου τα δυτικά κράτη αναγνώρισαν ότι οι Ταλιμπάν διέπραξαν στοχευμένες δολοφονίες πρώην μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.  Μετά από μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία κατέγραψε, σε μία μόνο έρευνα, περισσότερες από 100 δολοφονίες πρώην κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Ο Tόμ Τούγεντχατ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: “Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι σοβαροί και βρίσκονται στο επίκεντρο των αποτυχιών της ηγεσίας γύρω από την καταστροφή στο Αφγανιστάν, τις οποίες έχουμε δει σε όλη αυτή την έρευνα.  Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων που αναζητούσαν καταφύγιο δεν έλαβαν βίζα.” 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε : «Το κυβερνητικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου εργάστηκε ακούραστα για να εκκενώσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο.  Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αποστολή του είδους της εδώ και γενιές και η δεύτερη μεγαλύτερη εκκένωση που πραγματοποιήθηκε από οποιαδήποτε χώρα.  Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε άλλους να φύγουν».

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου, Λονδίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος