NASA: Ανακοίνωσε το τέλος της αποστολής του ελικοπτέρου της στον Άρη

Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA για τον Άρη, το οποίο έγραψε ιστορία επιτυγχάνοντας την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση σε άλλο πλανήτη, τερμάτισε επίσημα την σχεδόν τριετή αποστολή του μετά από ζημιά, σε τουλάχιστον ένα από τα πτερύγια του έλικα του, κατά την τελευταία του πτήση, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία την Πέμπτη.

Το αεροσκάφος σε μέγεθος χαρτοκιβωτίου, το οποίο πήγε στον Κόκκινο Πλανήτη «με ωτοστόπ» κάτω από το όχημα Perseverance, απογειώθηκε για πρώτη φορά στις 19 Απριλίου 2021.

Αρχικά προοριζόταν μόνο για να αποδείξει, μέσω πέντε δοκιμών, ότι η πτήση ήταν δυνατή στην εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη, το Ingenuity ολοκλήρωσε συνολικά 72 πτήσεις, ενεργώντας ως εναέριος ανιχνευτής, για να βοηθήσει τον τροχοφόρο σύντροφό του στην αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας μικροβιακής ζωής, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πολύ πιο υγρός και θερμός από ό,τι σήμερα.

Η μακροζωία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ιδίως επειδή βασιζόταν σε ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης για να παραμένει ζεστό και να μην ραγίζει, κατά τη διάρκεια των άγρια ψυχρών αρειανών νυχτών.

“Είναι γλυκόπικρο το γεγονός ότι πρέπει να ανακοινώσω ότι το Ingenuity, πραγματοποίησε τώρα την τελευταία του πτήση στον Άρη”, δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

“Όπως και οι αδελφοί Ράιτ, εδώ στη Γη στις αρχές του περασμένου αιώνα, το Ingenuity άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές πτήσεις στο ηλιακό μας σύστημα και ανοίγει το δρόμο για πιο έξυπνες και ασφαλείς ανθρώπινες αποστολές στον Άρη και πέρα από αυτόν”.

Ενώ το ελικόπτερο, το οποίο ζυγίζει τέσσερις λίβρες (περίπου δύο κιλά) παραμένει όρθιο και σε επικοινωνία με τον έλεγχο της αποστολής, οι εικόνες από την τελευταία του πτήση στις 18 Ιανουαρίου δείχνουν ότι “ένα ή περισσότερα” από τα πτερύγια του του έλικα, υπέστησαν ζημιά κατά την προσγείωση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ικανό να πετάξει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος