«Η ανάσα του δράκου»: Το viral γλυκό του Τik Tok που έχει τρομάξει τις Αρχές

Array

Τις αρχές της Ινδονησίας έχει κινητοποιήσει ένα νέο viral video του Tik Tok για το “dragon’s breath”, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει ”η ανάσα του δράκου”, ένα γλυκό που πωλείται στους δρόμους της χώρας, ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Ήδη η ινδονησιακή κυβέρνηση έχει απευθύνει προειδοποιήσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωσή του, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, στομαχικούς πόνους και τροφική δηλητηρίαση και κάνουν λόγο για περίπου 25 παιδιά που χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες αφότου το έφαγαν.

Τι είναι το ”dragon’s breath”

Το ”dragon’s breath” είναι καραμέλες τις οποίες όμως βυθίζουν σε υγρό άζωτο, προκειμένου κατά την διάρκεια της κατάποσής τους να δημιουργείται ένα εφέ καπνού, που βγαίνει από το στόμα, την μύτη και τα αυτιά. Το συγκεκριμένο γλύκισμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Tik Tok, εξαιτίας αυτού του εφέ. Μάλιστα βίντεο που δείχνει πλανόδιο πωλητή να το παρασκευάζει, έχει κοντά στις 10.000.000 προβολές.

Η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας

Το συγκεκριμένο trend έχει προκαλέσει την παρέμβαση του ινδονησιακού Υπουργείου Υγείας που προτρέπει γονείς, εκπαιδευτικούς και τις ιατρικές τοπικές αρχές να είναι σε επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με τον Maxi Rein Rondonuwu, διευθυντής του υπουργικού γραφείου, από τα περίπου 25 παιδιά που παρουσίασαν προβλήματα υγείας, τα δύο χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε τον Ιούλιο 2022 σύμφωνα με το Υπουργείο, όταν ένα παιδί από ένα χωριό του Ponogro Regency της Ανατολικής Ιάβας υπέστη εγκαύματα μετά την κατάναλωσή του.

Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο αγόρι από την Τζακάρτα, το οποίο οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με στομαχικούς πόνους.

Υγρό Άζωτο

Το υγρό άζωτο χρησιμοποιείται συχνά από διάσημους chefs, για να δημιουργηθούν καπνοί στα πιάτα ως εφέ. Είναι διάφανο, άχρωμο και άοσμο. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να παγώσει φαγητά, αλλά και για ιατρικούς λόγους.

Ως υλικό στα φαγητά δεν είναι παράνομο. Παρ’ όλα αυτά αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, ενδέχεται να είναι επικίνδυνο.

Ο Clarence Yeo, γιατρός από την Σιγκαπούρη, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα του υγρού αζώτου αποτρέποντας τον κόσμο από το να το καταναλώσει.

”Ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα σε στόμα και οισοφάγο. Τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα αν το καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες. Μπορείτε να καταλήξετε στο νοσοκομείο και στην χειρότερη περίπτωση να βλάψετε τα όργανά σας” επισήμανε.

Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων 

Το 2018 είχε παρέμβει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) προειδοποιώντας για τραυματισμούς από την κατάποσή υγρού άζωτου σε τρόφιμα όπως το παγωτό, τα δημητριακά, αλλά και τα cocktails.

Τραυματισμοί έχουν προκληθεί από τον τρόπο διαχείρισης ή κατάποσης προϊόντων στα οποία έχει προστεθεί υγρό άζωτο αμέσως μετά την κατανάλωση, ακόμα και αν το χημικό έχει πλήρως εξατμιστεί, εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας του φαγητού”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος