Μπροστά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά μια γεωπολιτική αναγκαιότητα τη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε σήμερα από την αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία συνάντησε ομολόγους της από τη Σερβία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία.
«Στο Κίεβο, μπορεί κανείς να αισθανθεί την ανυπομονησία του ουκρανικού λαού για την Ευρώπη. Αυτόν τον ενθουσιασμό μοιράζονται ιδιαίτερα οι νέοι των Δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε η Μπέρμποκ. Η ίδια συμπλήρωσε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η «λογική του όλα ή του τίποτα» στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Αυτές οι χώρες θα πρέπει να ενσωματωθούν οικονομικά στη Δύση ακόμη και πριν γίνουν μέλη της ΕΕ.
Η συνάντηση στα Τίρανα έγινε στο πλαίσιο της αποκαλούμενης Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Γερμανία το 2014, με στόχο την προώθηση και την παροχή συμβουλών στα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος