Η Amazon ερευνάται στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρακτικές που μπορεί να προσφέρουν στους πελάτες «χειρότερη συμφωνία»

Η Amazon ερευνάται από την αντιμονοπωλιακή αρχή της Βρετανίας σε ό,τι αφορά σε πρακτικές της στο Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίες μπορεί να αντιτίθενται στους κανόνες του ανταγωνισμού και να οδηγούν τους αγοραστές- πελάτες σε χειρότερη συμφωνία.

«Οποιαδήποτε απώλεια ανταγωνισμού είναι απώλεια για τους καταναλωτές και μπορεί να τους οδηγήσει να πληρώνουν περισσότερα για προϊόντα, να τους προσφέρονται προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας ή να έχουν λιγότερες επιλογές», ανέφερε η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (Competition and Market Authority).

 Η Αρχή (CMA) θα εξετάσει εάν η Amazon νοθεύει τον ανταγωνισμό παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στη δική της επιχείρηση λιανικής ή στους πωλητές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, σε σύγκριση με τρίτους πωλητές  στο Amazon UK Marketplace.

Η έρευνα θα εξετάσει πώς ο τεχνολογικός γίγαντας χρησιμοποιεί δεδομένα τρίτων πωλητών και με τι κριτήρια αποφασίζει για τις πωλήσεις με την ετικέτα Prime.

Επίσης, η CMA θα προβεί σε εξονυχιστικό έλεγχο για τον τον τρόπο με τον οποίο η Amazon επιλέγει την προτιμώμενη επιλογή στο “Πλαίσιο αγοράς”, το οποίο εμφανίζεται ευδιάκριτα στις σελίδες προϊόντων της  και παρέχει στους πελάτες επιλογές με ένα κλικ για “Αγορά τώρα” ή “Προσθήκη στο καλάθι” από έναν συγκεκριμένο πωλητή.

Η Σάρα Κάρντελ, γενική σύμβουλος στο CMA, δήλωσε: «Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζονται στις υπηρεσίες της Amazon για γρήγορη παράδοση όλων των τύπων προϊόντων με το πάτημα ενός κουμπιού.

“Αυτός είναι ένας σημαντικός τομέας, επομένως είναι σωστό να διερευνήσουμε προσεκτικά εάν η Amazon χρησιμοποιεί δεδομένα τρίτων για να δώσει αθέμιτη ώθηση στη δική της επιχείρηση λιανικής και αν ευνοεί τους πωλητές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες logistics και παράδοσης καθώς και τα δύο θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τον ανταγωνισμό.

«Χιλιάδες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν την Amazon για να πουλήσουν τα προϊόντα τους και είναι σημαντικό να μπορούν να λειτουργούν σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Οποιαδήποτε απώλεια στον ανταγωνισμό είναι απώλεια για τους καταναλωτές και μπορεί να τους οδηγήσει να πληρώσουν περισσότερα για προϊόντα, να τους προσφέρονται προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας ή να έχουν λιγότερες επιλογές».

Καθώς η έρευνα προχωρά, η CMA είπε ότι θα επιδιώξει να επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει εξετάσει παρόμοιες ανησυχίες στην ΕΕ.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ είχαν κατηγορήσει την Amazon για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων πριν από δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι συνέλεγε δεδομένα από ανεξάρτητες εταιρείες που πωλούν μέσω της αγοράς της και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσε για να ωφελήσει τη δική της επιχείρηση λιανικής.

Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν λέγεται ότι περιλαμβάνουν τον αριθμό των προϊόντων που παραγγέλθηκαν και αποστέλλονται, τα έσοδα των πωλητών στην αγορά, τον αριθμό των επισκέψεων στις προσφορές των πωλητών και τις προηγούμενες επιδόσεις των πωλητών.

Τα δεδομένα επέτρεψαν στην Amazon να προσαρμόσει τις προσφορές της ανάλογα, ισχυρίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια δεύτερη έρευνα της ΕΕ ξεκίνησε προκειμένου να διερευνηθεί εάν η Amazon παρείχε προνομιακή μεταχείριση στις δικές της προσφορές και στις προσφορές των πωλητών που χρησιμοποιεί στις υπηρεσίες logistics και παράδοσης.

‘Ολα αυτά τα ζητήματα πηγάζουν από τον διπλό ρόλο της Amazon ως πλατφόρμα: παρέχει μια αγορά για ανεξάρτητους πωλητές γεγονός που της προσφέρει πρόσβαση σε πολλά δεδομένα, αλλά παράλληλα πουλά προϊόντα στην ίδια αγορά, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένας εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε: “Θα συνεργαστούμε στενά με την CMA κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, αν και πιστεύουμε ότι πάντα εργαζόμασταν σκληρά για να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις που πωλούν σε μας  να επιτύχουν, κάτι που είναι προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον μας.

Παραμένουμε υπερήφανοι για τη συνεχή υποστήριξη που παρέχουμε σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Πάνω από το 50% όλων των προϊόντων που πωλούνται στο Aμαζον προέρχονται από μικρές επιχειρήσεις και οι πωλήσεις από τους συνεργάτες πωλήσεών μας συνεχίζουν να αυξάνονται ταχύτερα από τις λιανικές πωλήσεις της Amazon”.

“Υπάρχουν τώρα περισσότερες από 65.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που πωλούν στο Amazon, υποστηρίζοντας περισσότερες από 175.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα”.

Πηγή: Sky News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος