Η Amazon εκτόξευσε τους πρώτους της δορυφόρους διαδικτύου – Ανταγωνίζεται τα Starlink της SpaceX

Με την απογείωση του πυραύλου Atlas V από τη Φλόριντα το βράδυ της Δευτέρας, η Amazon έκανε το επίσημο ντεμπούτο της στην αγορά του δορυφορικού ίντερνετ, εκτοξεύοντας τους πρώτους 27 δορυφόρους του φιλόδοξου προγράμματος Project Kuiper. Η αποστολή, με την ονομασία Kuiper Atlas 1, σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας της εταιρείας να ανταγωνιστεί το κυρίαρχο μέχρι σήμερα Starlink της SpaceX.

https://twitter.com/muki46/status/1710357582601142375

Η πρωτοβουλία, ύψους 10 δισ. δολαρίων, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου 3.200 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, με στόχο να ξεκινήσει εμπορική λειτουργία εντός του 2025. Αν και η τιμολογιακή πολιτική δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, η Amazon υπόσχεται προσιτές τιμές, εναρμονισμένες με το προφίλ της ως «φθηνού λιανοπωλητή».

Η είσοδος της Amazon στον τομέα πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα κορεσμένο και γεωπολιτικά ευαίσθητο περιβάλλον. Το Starlink της SpaceX, με περισσότερους από 6.750 ενεργούς δορυφόρους, εξυπηρετεί ήδη πάνω από 5 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, ενώ έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε εμπόλεμες και καταστροφικές ζώνες — από την Ουκρανία έως τον σεισμό στο Μαρόκο.

Η Amazon σκοπεύει να επιταχύνει τις εκτοξεύσεις τους επόμενους μήνες, με περισσότερες από 80 πτήσεις ήδη προγραμματισμένες μέσω συνεργασιών με εταιρείες όπως η ULA, η Arianespace, η Blue Origin του Μπέζος και, ειρωνικά, ακόμη και η ίδια η SpaceX.

Η αυξανόμενη «κυκλοφορία» στη χαμηλή τροχιά προκαλεί ανησυχίες για συγκρούσεις, συμφόρηση και επιπτώσεις στην αστρονομική παρατήρηση. Παράλληλα, εντείνεται η πολιτική διάσταση της παρουσίας ιδιωτικών κολοσσών στο διάστημα, ιδίως καθώς ο Έλον Μασκ αποκτά ολοένα μεγαλύτερη επιρροή πέρα από τα επιχειρηματικά σύνορα — ακόμη και σε ζητήματα διεθνούς διπλωματίας.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος