Η Αγγλία σε τροχιά να τερματίσει τις νέες μεταδόσεις HIV έως το 2030

Η Αγγλία βρίσκεται «σε καλό δρόμο ώστε να εκπληρώσει τη φιλοδοξία που τέθηκε τον Ιανουάριο του 2019 για μείωση των νέων μεταδόσεων HIV κατά 80% το 2025 και τερματισμό νέων μεταδόσεων έως το 2030», ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Σχεδίου Δράσης για τον HIV για την Αγγλία που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου, τα κρούσματα HIV έχουν μειωθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο από το 2019 έως το 2021 και κατά πάνω από το ένα πέμπτο για το AIDS. Επιπλέον, λιγότεροι πολίτες παραμένουν εν αγνοία για την οροθετικότητα τους ως αποτέλεσμα του προγράμματος αύξησης των τεστ σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης του σχεδίου δράσης για τον HIV που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) τον Δεκέμβριο του 2022, ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων που ζουν με μη διαγνωσμένο HIV στην Αγγλία μειώθηκε κατά περισσότερους από χίλιους από το 2019 έως το 2021, δηλαδή από 5.600 σε 4.400.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου, δείχνει ότι το διευρυμένο τεστ βοήθησε στη διάγνωση 2.000 περιπτώσεων ιών που μεταδίδονται στο αίμα – συμπεριλαμβανομένων 343 ατόμων που ζουν με HIV – κατά το πρώτο έτος του προγράμματος.

Το NHS Αγγλίας επενδύει 20 εκατομμύρια λίρες την τριετία 2022/23 έως 2024/25 για να επεκτείνει τα τεστ για ιούς που μεταδίδονται με αίμα στα επείγοντα στις τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα με τον υψηλότερο επιπολασμό του HIV: Λονδίνο, Μπράιτον, Μάντσεστερ, Σάλφορντ και Μπλάκπουλ.

Ο σημαντικός ρόλος της ευαισθητοποίησης

Η μείωση της μη διαγνωσμένης μόλυνσης από τον ιό HIV μέσω τεστ όχι μόνο παρέχει πρόσβαση σε θεραπεία που σώζει ζωές, αλλά σημαίνει ότι τα άτομα που αποκτούν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό HIV.

Μια άλλη σημαντική δέσμευση ήταν η επένδυση άνω των 3,5 εκατομμυρίων λιρών για την υλοποίηση ενός Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης του HIV μεταξύ 2021 και 2024 για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ιό HIV και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και στρατηγικές πρόληψης.

Κατά τη διάρκεια της Εθνικής Εβδομάδας Ελέγχου για τον HIV 2023 (6 Φεβρουαρίου 2023) έγιναν διαθέσιμα για πρώτη φορά και παραγγέλθηκαν σχεδόν 22.000 τεστ HIV – παρέχοντας άμεσα αποτελέσματα στο σπίτι. Με αφορμή τα αποτελέσματα ο καθηγητής Κέλβιν Φέντον, Επικεφαλής Σύμβουλος της Κυβέρνησης για τον HIV και Πρόεδρος της Διευθύνουσας Ομάδας Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τον HIV, δήλωσε:

«Είναι θετικό να βλέπουμε ότι οι νέες διαγνώσεις HIV συνεχίζουν να μειώνονται, αλλά το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί – οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV παραμένουν υψηλές στην Αγγλία, γεγονός που δυστυχώς αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με HIV και η αντιμετώπιση του στίγματος είναι βασικός στόχος στο Σχέδιο Δράσης για τον HIV και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το UKHSA και τους βασικούς εταίρους για το στόχο μας ώστε να κατανοήσουμε, να μετρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το στίγμα σε όλες τις μορφές του».

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος