Η.Α.Ε: Ζητούν εξηγήσεις για τις δηλώσεις Μπορέλ περί “ζούγκλας”

Οι αρχές στο Άμπου Ντάμπι κάλεσαν τη Δευτέρα17/10 τον προσωρινό επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να του ζητήσουν εξηγήσεις σχετικά με τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, τα οποία η κυβέρνηση των Εμιράτων θεωρεί ρατσιστικά, αναφέρει το Reuters. .

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δήλωσε ότι οι δηλώσεις ήταν «ακατάλληλες και εισάγουν διακρίσεις» και «συμβάλλουν στην επιδείνωση του κλίματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων παγκοσμίως», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM.

Στην ομιλία του προς τους αποφοίτους της Διπλωματικής Ακαδημίας στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη βελγική πόλη της Μπριζ, που μεταδόθηκε ευρέως διαδικτυακά την περασμένη εβδομάδα, ο Μπορέλ αποκάλεσε την Ευρώπη «έναν κήπο» και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου μια «ζούγκλα» που «θα μπορούσε να εισβάλει στον ευρωπαϊκό «κήπο».

“Οι κηπουροί πρέπει να φροντίζουν τον κήπο, αλλά δεν θα προστατεύσουν τον κήπο χτίζοντας τοίχους. Ένας ωραίος μικρός κήπος που περιβάλλεται από ψηλούς τοίχους για να αποτρέψει την καταπάτηση της ζούγκλας δεν θα είναι λύση. Επειδή η ζούγκλα έχει ισχυρή ικανότητα ανάπτυξης και το τείχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλό», είπε ο Borrell.

“Οι κηπουροί πρέπει να πάνε στη ζούγκλα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εμπλακούν περισσότερο στη σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Διαφορετικά, ο υπόλοιπος κόσμος θα μας εισβάλει”, είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Josep Borrell αρνήθηκε ότι το μήνυμά του ήταν ρατσιστικό ή αποικιοκρατικό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων EFE. Τα σχόλια είχαν σκοπό να απορρίψουν την ιδέα μιας «Ευρώπης φρουρίου» και να ενθαρρύνουν τους μαθητές να αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο υποστήριξε ο J. Borrell.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος