Η 28η επέτειος για την σφαγή των Μουσουλμάνων στη Βοσνία

Χιλιάδες Μουσουλμάνοι της Βοσνίας παρευρέθηκαν στον ενταφιασμό των λειψάνων 30 θυμάτων της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα την Τρίτη, καθώς η Βοσνία τιμά την 28η επέτειο της τραγικής σφαγής, εν μέσω εντάσεων και πιέσεων για την ιστορική συμφωνία που τερμάτισε τον πόλεμο , ενημερώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 8.000 Μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούνιο του 1995 από Σερβοβόσνιες δυνάμεις που μόλις είχαν καταλάβει την πόλη.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης αναγνώρισε αυτή τη σφαγή ως γενοκτονία.

Μια θρησκευτική τελετή διοργανώθηκε στο νεκροταφείο Potocari, έξω από τη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία. Τα λείψανα 30 θυμάτων επρόκειτο να ταφούν εκεί, δίπλα στις χιλιάδες λευκές ταφόπλακες άλλων θυμάτων που είχαν ήδη θαφτεί τα προηγούμενα χρόνια.

Τη Δευτέρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κρίστιαν Σμιντ, δεσμεύτηκε να «διασφαλίσει ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων εκείνων που αρνούνται τη γενοκτονία».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ο οποίος έχει διακριτικές εξουσίες όπως η απομπή βουλευτών από το αξίωμα τους και η επιβολή νόμων, έχει επίσης καθήκον να επιβλέπει τις πολιτικές πτυχές της συμφωνίας του Ντέιτον (ΗΠΑ) που τερμάτισε τον διεθνικό πόλεμο του 1992-1995.

Οι δηλώσεις του απευθύνονται με ελάχιστα συγκαλυμμένο τρόπο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS, η σερβοβόσνια οντότητα), Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος έχει αρνηθεί πολλές φορές να χαρακτηρίσει τη σφαγή ως γενοκτονία.

Ο Ντόντικ και ο Σμιτ βρίσκονται σε αναμέτρηση με ολοένα και πιο υψηλά διακυβεύματα αφού ο Σερβοβόσνιος ηγέτης την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε νόμους που στοχεύουν στην εξουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της RS και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τα μέτρα αυτά απορρίφθηκαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τις δυτικές δυνάμεις, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί τον Ντόντικ για παραβίαση της συμφωνίας του Ντέιτον.

Οι Σερβοβόσνιες δυνάμεις κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα – που τότε κηρύχθηκε προστατευόμενος από τον ΟΗΕ θύλακας – στις 11 Ιουλίου 1995 και, τις επόμενες ημέρες, εκτέλεσαν συνοπτικά περίπου 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια.

Τα λείψανα των περισσότερων θυμάτων βρέθηκαν αργότερα σε ομαδικούς τάφους στην ανατολική Βοσνία, όπου οι δράστες της σφαγής τα μετέφεραν από τα μέρη όπου είχαν ταφεί αρχικά, προκειμένου να κρύψουν το έγκλημα.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος