Αποστολή της ΕΡΤ στην Αιθιοπία: «Ὄμνυμι Ἀπόλλωνα ἰητρὸν» – Απόφοιτοι ιατρικής έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη στα ελληνικά

H Αιθιοπία είναι μία από τις αρχαιότερες χώρες της Αφρικής, με τεράστια παράδοση στις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες. Μετά από μια σειρά αιματηρών εμφυλίων πολέμων, που βύθισε τη χώρα στο χάος και τη φτώχεια, έχει αρχίσει η ανάκαμψη και σήμερα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην ανατολική Αφρική. Σε ειδική εκδήλωση στην πρωτεύουσα υπογράφηκε μνημόνιο μεταξύ των Ιατρικών σχολών της Αντίς Αμπέμπα, της Αθήνας και της Λάρισας, ενώ οι Αιθίοπες μέλλοντες γιατροί έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη στα ελληνικά.

 
Ήταν η πιο συγκινητική στιγμή για τους 240 Αιθίοπες απόφοιτους Ιατρικής στην Αντίς Αμπέμπα. «Ο Ιπποκράτης ήταν πρωτοπόρος στην Ιστορία της ιατρικής και την κλινική πράξη, μέσω της επιστημονικής έρευνας και παρατήρησης», δήλωσε ο απόφοιτος Σάλομον Ντένεκ.

Στην εκδήλωση έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπποκράτη στον αύλειο χώρο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αντίς Αμπέμπα, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών
 
 «Το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα είναι ο 8ος σταθμός του ταξιδιού και της διάδοσης του Ιπποκρατικού Πνεύματος στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου», επισημαίνει η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Σμαράγδα Αγορογιάννη.

Εκεί βρέθηκαν και κάποιοι παλαιότεροι γιατροί, όπως ο Δρ Debalke, 73 ετών σήμερα που θυμάται την Ελλάδα με συγκίνηση και νοσταλγία. Ήταν από τους πρώτους από τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα που ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Ιατρική Θεσσαλονίκης
 
«Η Αιθιοπία αποτελεί το κέντρο διεκπεραίωσης ζητημάτων υγείας όλης της Αφρικής», δήλωσε ο Πρόεδρος του παγκόσμιου Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Ιατρών, Γιώργος Πατούλης και ο αντιπρόεδρος Κώστας Πάντος, τόνισε ότι «στόχος είναι η συνεργασία και η εκπαίδευση γιατρών για φέρουν τεχνογνωσία στην Αιθιοπία».

Η χώρα των αντιθέσεων


Στην Αιθιοπία των 120 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν έντονες αντιθέσεις. Το 90% των κατοίκων μαστίζεται από φτώχεια και τα τελευταία χρόνια από τη δίνη εμφυλίου πολέμου. Στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, οι προσπάθειες που γίνονται για εκσυγχρονισμό είναι εμφανείς. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και προσπάθεια για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. 
 
“Το υγειονομικό σύστημα γενικά βελτιώνεται στην Αιθιοπία σιγά-σιγά αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί που θα θέλαμε να είμαστε. Αλλά αν το συγκρίνουμε με 3 δεκαετίες πριν, είναι σχετικά καλύτερα όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τις ιατρικές προμήθειες, τον εξοπλισμό”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αντίς Αμπέμπα Αντουαλέμ Ντενέκα.

Η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φαρρού, επεσήμανε ότι «για το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας η Αιθιοπία είναι χώρα προτεραιότητας, κυρίως για τον τομέα της υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο ανέλαβε σε συνεργασία με το ίδρυμα του Κύπρου Νικολαϊδη την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε κέντρο Προγεννητικού ελέγχου».


Η Αιθιοπία είναι μία χώρα που κάνει δειλά βήματα και στον Τουρισμό, προσπαθώντας να αναδείξει τα αξιοθέατά της.   Η υπουργός Τουρισμού της χώρας μίλησε στην ΕΡΤ για τη δυναμική που αναπτύσσει η χώρα στον τουρισμό. 

“Εργαζόμαστε πολύ σκληρά να αναπτύξουμε νέους προορισμούς, να χτίσουμε υποδομές, για αυτό ελπίζουμε να υποδεχθούμε πάρα πολλούς τουρίστες. Ο σχεδιασμός μας και ο στόχος μας είναι στα επόμενα 7 χρόνια να έχουμε 7 εκατομμύρια τουρίστες”, είπε στην ΕΡΤ η Νασίσε Τσάλι, υπουργός Τουρισμού της Αιθιοπίας.


 Η Αιθιοπία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καφέ της Αφρικής και έβδομη μεγαλύτερη του κόσμου. Το 60% του συναλλάγματος έρχεται στην Αιθιοπία χάρη στις εξαγωγές καφέ, ενώ μέσω της καλλιέργειας, της επεξεργασίας και της εμπορίας του καφέ ζουν περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια Αιθίοπες. 

ΕΡΤ -Αποστολή: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος