HΠΑ: Σκέψεις για αποδέσμευση 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από τα αποθέματα

Στον Λευκό Οίκο  σκέπτονται να αρχίσουν να απελευθερώνονται από στρατηγικά αποθέματα 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για κάποιους μήνες. Συνολικά σκέφτονται να ρίξουν στην αγορά ακόμη και 180 εκ βαρέλια. Ακόμη και σήμερα Πέμπτη ενδέχεται να υπάρξουν  ανακοινώσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναφερθεί αργότερα σήμερα στις ενέργειες της κυβέρνησής του για την ενέργεια, ανήγγειλε ο Λευκός Οίκος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη για πόσο καιρό σχεδιάζεται να διαρκέσει η διάθεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού την ημέρα στην αγορά από το στρατηγικό απόθεμα.

Την Παρασκευή, πηγή στις ΗΠΑ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζυγίζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει νέα ποσότητα αργού από το SPR για να συμβάλει να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας. Εάν προχωρήσει, ενδέχεται να πρόκειται ποσότητα από τα 30 εκατ. βαρέλια που διέθεσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων στα πρατήρια πλήττουν τον κ. Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, που επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι τιμές του αργού έπεσαν 4,36 δολάρια στα 103,346 το βαρέλι, ενώ τα παράγωγα του πετρελαίου Μπρεντ κατά 4,36 δολάρια το βαρέλι (–3,84%) στα 109,09 δολάρια το βαρέλι αφού κυκλοφόρησε η πληροφορία για την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας από το αμερικανικό στρατηγικό απόθεμα.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις στις 20:30 ώρα Ελλάδας για τις «κινήσεις της κυβέρνησής του ώστε να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να διαθέσουν πάνω από 60 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα νωρίτερα τον Μάρτιο. Η μισή από αυτή την ποσότητα προερχόταν από το SPR.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να άρει προσωρινά τους περιορισμούς στις θερινές πωλήσεις μιγμάτων βενζίνης-αιθανόλης για να μειωθεί η τιμή των καυσίμων, σύμφωνα με τρεις πηγές. Η χρήση περισσότερης αιθανόλης θα μπορούσε να συμβάλει να μειωθούν οι τιμές καθώς το καύσιμο αυτό, που παράγεται από το καλαμπόκι, είναι επί του παρόντος φθηνότερο από τη βενζίνη.

Πηγή: ΕΡΤ (Ανταπόκριση Λένα Αργύρη), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος