Μετά την διαπίστωση ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ για το προσφυγικό προχωρά με αργούς ρυθμούς οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με αρμοδιότητα τη μεταναστευτική πολιτική) βλέπουν πως Ελλάδα και Ιταλία αδυνατούν πλέον να διαχειριστούν μόνες τους το τεράστιο προσφυγικό όγκο που δέχονται. Προσανατολίζονται τώρα να επεκτείνουν τις δράσεις τους και σε χώρες των Βαλκανίων που δέχονται (σε δεύτερο βαθμό) επίσης μεγάλο κύμα των προσφύγων.
Το ενδεχόμενο δημιουργίας «hot spots» σε βαλκανικές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ εξετάζει η Ένωση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters σημειώνουν ότι η πρόταση για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων ταυτοποίησης προκύπτει, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων θα αποκλειστεί στα Βαλκανία με δεδομένο ότι χώρες υποδοχής όπως η Γερμανία και η Σουηδία έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους.
Τα κέντρα αυτά ως γνωστόν έχουν ως αποστολή να εξετάζουν τα αιτήματα των προσφύγων και αποφαίνονται για το ποιοι δικαιούνται άσυλο και ποιοι πρέπει να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν χτύπησε το προειδοποιητικό καμπανάκι, δηλώνοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά, κινείται στα επίπεδα των 5.000 ατόμων, κατάσταση που ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης, αλλά το σκεπτικό είναι να υπάρξει περισσότερη στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες που προσεγγίζουν τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης μέσω των Βαλκανίων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος