Η σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας εμποδίζει την παράδοση περίπου τριών δωδεκάδων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού μέσου ενημέρωσης Handelsblatt.
Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν τη σύλληψη του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου ως σημαντικό λόγο για την απόφαση κατά της άδειας εξαγωγής. Ο πολιτικός αντίπαλος του αρχηγού του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Η τουρκική αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, κάνει λόγο για πολιτική συνωμοσία.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο στο Βερολίνο επέκρινε έντονα τον Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «επίθεση στην τουρκική δημοκρατία». Επομένως, είναι σωστό να σταματήσει η συμφωνία για τα όπλα, λένε.
Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), ο οποίος ασκεί προς το παρόν μόνο εκτελεστικά καθήκοντα, δικαιολόγησε τις εξαγωγές προς την Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη: «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και λαμβάνουμε επανειλημμένα αποφάσεις που οδηγούν σε συγκεκριμένες παραδόσεις».
Βέβαια, η κυβέρνηση Σολτς θα αντικατασταθεί σύντομα από την Χριστιανική Ένωση (CDU / CSU) που κέρδισε τις εκλογές του Φεβρουαρίου στην Γερμανία, υπό τον Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο νέος καγκελάριος, οπότε το «πάγωμα» θεωρείται προσωρινό και αναμένεται να φανεί πως θα το αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt. «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις εσωτερικές κυβερνητικές συζητήσεις», περιορίστηκε να δηλώσει κυβερνητική εκπρόσωπος.
Στην προγραμματική τους συμφωνία ωστόσο, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), αναφέρουν σχετικά: «Ευθυγραμμίζουμε τις εξαγωγές όπλων μας πιο στενά με τα συμφέροντά μας στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομική πολιτική και στην πολιτική ασφαλείας. Θέλουμε μια πολιτική εξαγωγών όπλων με στρατηγικό προσανατολισμό, η οποία θα παρέχει αξιοπιστία στην γερμανική αμυντική βιομηχανία, στους διεθνείς εταίρους και στους πελάτες της. Στηρίζουμε τις εξαγωγές όπλων μέσω διακυβερνητικών συμφωνιών. Η έγκριση εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων πρέπει να εξετάζεται πιο γρήγορα και με πιο συντονισμένο τρόπο».
Παρά την περιοριστική πολιτική της Γερμανίας για την εξαγωγή όπλων, η Τουρκία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το 2024 η αξία των οπλικών συστημάτων που πωλήθηκαν από την Γερμανία στην Τουρκία έφθασε τα 231 εκατομμύρια ευρώ. Κατά το διάστημα μεταξύ 2020 και 2024, η Γερμανία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος