H Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τμήμα της Χερσώνας – Επιφυλακτικό το Κίεβο

Array

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διέταξε την Τετάρτη τα στρατεύματά του να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου ενόψει των ουκρανικών επιθέσεων κοντά στη Χερσώνα, μια σημαντική υποχώρηση και πιθανό σημείο καμπής στον πόλεμο.

Η Ουκρανία αντέδρασε επιφυλακτικά στην ανακοίνωση, λέγοντας ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη Χερσώνα.

«Ο εχθρός δεν μας δίνει δώρα, δεν κάνει “χειρονομίες καλής θέλησης”, τα κατακτούμε όλα», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία.

«Ως εκ τούτου, κινούμαστε πολύ προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, χωρίς περιττό ρίσκο, προς το συμφέρον της απελευθέρωσης όλων των εδαφών μας και έτσι ώστε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».

«Μέχρι η ουκρανική σημαία να κυματίζει πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική υποχώρηση», δήλωσε στο Reuters ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου .

Η Χερσώνα ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει η Ρωσία από την εισβολή της τον Φεβρουάριο και η εγκατάλειψη ενός τέτοιου στρατηγικού κεκτημένου θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Χερσώνα είναι η κύρια πόλη της ομώνυμης περιοχής – μιας από τις τέσσερις που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι ενσωμάτωσε στη Ρωσία «για πάντα» και η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, έχει πλέον τεθεί υπό την πυρηνική της ομπρέλα.

Σε τηλεοπτικά σχόλια, ο στρατηγός Σεργκέι Σουρόφικιν, που έχει τη γενική διοίκηση του πολέμου, ανέφερε στον Σοϊγκού ότι δεν ήταν πλέον δυνατόν να τροφοδοτηθεί η πόλη. Είπε ότι πρότεινε να λάβουν αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Συμφωνώ με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας. Για εμάς, η ζωή και η υγεία των Ρώσων στρατιωτών είναι πάντα προτεραιότητα. Πρέπει επίσης να λαμβάνουμε υπόψη τις απειλές για τον άμαχο πληθυσμό» απάντησε ο Σοϊγκού.

«Προχωρήστε στην αποχώρηση των στρατευμάτων και λάβετε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφαλή μεταφορά προσωπικού, όπλων και εξοπλισμού μέσω του ποταμού Δνείπερου».

Η είδηση ακολούθησε εβδομάδες ουκρανικής προέλασης προς την πόλη και έναν αγώνα δρόμου από τη Ρωσία για τη μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της.

«Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να τους κρατάμε στη δεξιά (δυτική) όχθη είναι μάταιο. Κάποιοι από αυτούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», δήλωσε ο Σουρόφικιν.

Επιτείνοντας την αίσθηση της ρωσικής αταξίας στη Χερσώνα, ο νούμερο δύο αξιωματούχος της Μόσχας εκεί, Κίριλ Στρεμούσοφ, σκοτώθηκε την Τετάρτη σε αυτοκινητικό δυστύχημα, όπως δήλωσε η Μόσχα.

Ο Στρεμούσοφ ήταν ένα από τα πιο προβεβλημένα ονόματα της ρωσικής κατοχής. Η Ουκρανία τον θεωρούσε συνεργάτη και προδότη.

Σε ένα βίντεο-δήλωση λίγες ώρες πριν από το θάνατό του, ο Στρεμούσοφ κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε ουκρανούς «ναζί» και δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός είχε τον «πλήρη έλεγχο» της κατάστασης στο νότο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ανατινάχθηκε η κύρια γέφυρα ενός δρόμου έξω από την Χερσώνα.

Φωτογραφίες στο διαδίκτυο έδειχναν το άνοιγμα της γέφυρας Νταρίβκα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο ανατολικά έξω από τη Χερσώνα να έχει καταρρεύσει εντελώς. Το Reuters επαλήθευσε την τοποθεσία των εικόνων.

Οι Ουκρανοί που δημοσίευσαν φωτογραφίες της κατεστραμμένης γέφυρας υπέθεσαν ότι ανατινάχθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα ως προετοιμασία για υποχώρηση.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος