H Oυγγαρία θα χορηγεί και τρίτη δόση του εμβολίου – Έντονες αντιδράσεις από ΕΜΑ και ΠΟΥ

Την δυνατότητα χορήγησης μιας τρίτης αναμνηστικής δόσης εμβολίου από 1ης Αυγούστου σε όσους το επιθυμούν ανακοίνωσε η Ουγγαρία. Όπως τόνισε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, οι γιατροί θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιο εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν.
Παράλληλα η τρίτη αναμνηστική δόση θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη, εκτός εάν οι γιατροί εκτιμούν ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί συμβουλεύονται άλλη φορά.

Ήδη περισσότεροι 5,5 εκατ. από τους περίπου δέκα εκατ. πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί στην Ουγγαρία. Είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ στην οποία χορηγήθηκαν ρωσικά και κινεζικά εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα ακόμη και πριν εγκριθούν από την ΕΕ, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης τα εμβόλια της BioNTech/Pfizer, AstraZeneca και Moderna.

Οι αντιρρήσεις ΕΜΑ και ΠΟΥ για την αναμνηστική δόση

Εν τω μεταξύ όμως τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν διαθέτουν ακόμη επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των «αναμνηστικών εμβολιασμών», ενώ ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τένδρος επέκρινε πριν από λίγα 24ωρα τις ηθικές συνέπειες για την ανακοίνωση ενός τρίτου εμβολιασμού με το εμβόλιο της Biontech/Pfizer.

Υπογράμμισε ότι «δεν είναι απλά απογοητευτικό αλλά τρομερά απογοητευτικό το γεγονός ότι στις χώρες, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένο δίδεται τώρα η τρίτη δόση, ενώ άλλες χώρες δεν έχουν καν αρχίσει οι εμβολιασμοί», και σημείωσε πως πλούσιες χώρες όπου ο πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί προοδευτικά θα αρχίσει να μην βλέπει πλέον την πανδημία της Covid-19 ως πρόβλημα τους κάτι που είναι επικίνδυνο.

Ο ΠΟΥ κάλεσε μάλιστα τις εταιρείες Biontech/Pfizer και Moderna να μην δώσουν προτεραιότητα στις παραδόσεις εμβολίων σε χώρες με προχωρημένη εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν, να προμηθεύσουν με εμβόλιο, χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.

Χρειαζόμαστε μελέτες λέει ο FDA

Ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων από την πλευρά του υπογράμμισε μετά από συνάντηση με τις εταιρείες ότι θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερα δεδομένα και πιθανώς λίγους ακόμη μήνες πριν μπορέσει να καθορίσει εάν οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί είναι πραγματικά απαραίτητοι. Επιπλέον, η απόφαση δεν εξαρτάται μόνο από δεδομένα μελέτης από το εργαστήριο, αλλά θα πρέπει επίσης να συλλέγονται πληροφορίες από την καθημερινή ζωή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, πόσα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι σοβαρά άρρωστα με την Covid-19 και πόσα πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία σε νοσοκομεία.

Στρασβούργο/Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος