H Γερμανία καταδικάζει το άνοιγμα των Βαρωσίων – Επιπτώσεις στις ευρω-τουρκικές σχέσεις

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανησυχεί για τις συνέπειες των εξελίξεων στα Βαρώσια της Κύπρου και προειδοποιεί την Τουρκία ότι με μονομερή βήματα και το άνοιγμα των Βαρωσίων θέτει σε κίνδυνο και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Ταυτόχρονα καταδικάζει την παραβίαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και καλεί την Άγκυρα να παραδώσει τον έλεγχο των Βαρωσίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κληθείς σήμερα να σχολιάσει τις εξαγγελίες του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα των Βαρωσίων, επισήμανε ότι «η γερμανική κυβέρνηση προώθησε τους προηγούμενους μήνες εντατικά το διάλογο στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας σταθερά ότι τα επίμαχα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο κατά την άποψή μας μόνον με εποικοδομητικό διάλογο μπορούν να επιλυθούν».

«Με το βλέμμα στα Βαρώσια καταγράψαμε τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία. Το στάτους των Βαρωσίων είναι αντικείμενο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να παραδώσει τον έλεγχο της περιοχής στην ειρηνευτική αποστολή UNFICYP», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ. «Μονομερή βήματα της Τουρκίας είναι κατά την άποψή μας, κάθε άλλο παρά βοηθητικά, θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό», είπε ο γερμανός εκπρόσωπος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος