H ΕΡΤ στο Κίεβο: Αγώνας για αποκατάσταση των ζημιών – Οδοιπορικό της ΕΡΤ στο ισοπεδωμένο Ιρπίν

Αγώνα για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησαν πίσω τους τα ρωσικά στρατεύματα στα περίχωρα του Κιέβου δίνουν οι Ουκρανοί, οι οποίοι αποτιμούν τις καταστροφές στο ένα τρισ. δολάρια. Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας και κάνουν αιτήσεις για να λάβουν οικονομική βοήθεια και να αρχίσουν τις επισκευές. Και στο Ιρπίν, μετά την απόσυρση των Ρώσων, οι κάτοικοι επιστρέφουν και προσπαθούν να στήσουν, όπως μπορούν, από την αρχή τη ζωή τους. Η ΕΡΤ και η Αλεξία Καλαϊτζή κατέγραψαν την καθημερινότητα ανθρώπων που κοιμούνται σε αποθήκες και αυτοκίνητα, χωρίς όμως να χάνουν την αισιοδοξία τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Το Ιρπίν, λίγα χιλιόμετρα, μακριά από το κέντρου Κιέβου έχει καταστραφεί κατά 70%, σύμφωνα με τις αρχές.

«Η βόμβα έπεσε ακριβώς στο σπίτι  μου και κάηκε τελείως. Ευτυχώς το γκαράζ μου σώθηκε. Δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν. Εδω μαγειρεύω, εδω τρώω. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε ζωντανοί» είπε ο Ιγκόρ, κάτοικος του Ιρπίν. Για κρεβάτι του χρησιμοποιεί το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ζεσταίνεται με μια σόμπα και χρησιμοποιεί γεννήτριες για ρεύμα.

Οι φίλοι του Ιγκόρ βρήκαν έναν σκυλάκο που άφησαν πίσω τους τα αφεντικά του. Οι εθελοντές ήρθαν να τον αναλάβουν.

«Είμαστε κάτοικοι και έχουμε γίνει εθελοντές. Σώζουμε τα αδέσποτα ζώα και βοηθάμε τους ανθρώπους δίνοντάς τους βενζίνη και άλλα είδη που μπορεί να χρειάζονται» δήλωσε ένας από τους εθελοντές.

Στο Ιρπίν που γνώρισε τον θάνατο και την καταστροφή, σταδιακά επιστρέφει η ζωή και μαζί της η αισιοδοξία για ένα ασφαλέστερο αύριο.

Αποστολή: Αλεξία Καλαϊτζή / κάμερα: Φώτης Πάντος – ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος