H ΕΡΤ στην Ουκρανία: Καταγγελίες του Κιέβου για πυρπόληση αποθηκών με σιτηρά από τους Ρώσους

Array

Η Ουκρανία καταγγέλλει τη Ρωσία πως πυρπολεί αποθήκες και χωράφια με σιτηρά, ενώ ο Ζελένσκι δήλωσε πως ο Ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να τερματίσει την ενεργή φάση του πολέμου τους επόμενους μήνες.

Η Ουκρανία μπορεί να υποχρεώσει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους του έτους. Αυτό εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Όπως είπε, εφόσον υπάρξει μια σειρά προϋποθέσεων ο ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να τερματίσει την ενεργή φάση του πολέμου τους επόμενους μήνες. Αυτές οι προϋποθέσεις αφορούν κατά κύριο λόγο την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία εκ μέρους των δυτικών συμμάχων. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στο μέτωπο έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά λόγω της χρήσης από τον Ουκρανικό στρατό των συστημάτων HIMARS που τους επιτρέπουν να πλήττουν στόχους με μεγάλη ακρίβεια από μεγάλη απόσταση. Με αυτό τον τρόπο οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να καταστρέψουν δεκάδες αποθήκες με οπλισμό και πυρομαχικά του ρωσικού στρατού – δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην ρωσική στρατιωτική επεκτατικότητα.

Την ίδια ώρα όμως και ένας παράλληλος πόλεμος εξελίσσεται, αυτός που αφορά στις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. Τα ουκρανικά λιμάνια -που αποτελούσαν την κύρια πύλη εξόδων αυτών των τροφίμων- παραμένουν αποκλεισμένα από το ρωσικό ναυτικό ενώ -όπως καταγγέλλει η ουκρανική πλευρά- οι Ρώσοι χτυπάνε με πυραύλους αποθήκες σιτηρών εντός της Ουκρανίας και προκαλούν πυρκαγιές σε χωράφια με σιτάρι. Αναφερόμενος σήμερα στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια του G20, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμιτρό Κουλέμπα έκανε λόγο για «παιχνίδια πείνας» εκ μέρους της Ρωσίας. «Η Ρωσία εξετάζει την εξάρτηση των άλλων κρατών από οποιουσδήποτε πόρους ως αδυναμία και πρόσκληση για χρήση αυτής της αδυναμίας ως μοχλού για αποκόμιση οφέλους για τη Ρωσία» είπε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός Υπουργός.

Αποστολή στο Κίεβο: Κώστας Ονισένκο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος