H επόμενη μέρα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο (video)

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη του πλανήτη, εκτός από την εισβολή, ήρθε αντιμέτωπη με τις εικόνες της “επόμενης ημέρας”, μετά την αποχώρηση των οπαδών του Τράμπ.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη αναφέρει ότι: “Τα απομεινάρια της χθεσινής λεηλασίας ήταν εμφανή έως νωρίς το πρωί σε πολλά σημεία της πόλης και όχι μόνο στο Καπιτώλιο το οποίο ήταν το βασικό πεδίο των συγκρούσεων.

Οι πολίτες ξύπνησαν σε ένα θλιβερό σκηνικό που δημιουργούσε κόμπο στο στομάχι. Όμως τα συνεργεία καθαρισμού που δουλεύουν ασταμάτητα έχουν καταφέρει και έχουν καθαρίσει την πόλη σε βαθμό που σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει όσα δραματικά έγιναν εχθές. Απομάκρυναν πρωί πρωί την αγχόνη που είχε στήσει ο όχλος έξω από το Καπιτώλιο, κατέβασαν τον μεγάλο ξύλινο σταυρό και όλες τις σημαίες με το όνομα του Τραμπ.

Μάζεψαν τις κουρελιασμένες και βρώμικες αμερικανικές σημαίες που ήταν πεταμένες στους δρόμους μαζί με τα σκουπίδια. Τα κοντάρια και τα σπασμένα ξύλα. Τα αποκαΐδια. Τα σκισμένα καπελάκια και τα κασκόλ με το σύνθημα του Τραμπ να κάνουμε την Αμερική μεγάλη και πάλι, σύνθημα που όμως σήμερα ακούγεται μάλλον ειρωνικό.

Καθώς ερχόμουν εδώ είδα συνθήματα γραμμένα στις ξύλινες επιφάνειες με τις οποίες έχουν οχυρωθεί καταστήματα και επιχειρήσεις. Συνθήματα που αναφέρουν ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να πεθάνουν και οι προδότες να πάνε στην κρεμάλα. Συνθήματα που δεν είχαν προλάβει να σβήσουν τα συνεργεία καθαρισμού και τα κοιτούσαν οι πολίτες έκπληκτοι.

H επόμενη μέρα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο (video)
EPA/SHAWN THEW

Οι οπαδοί του Τραμπ μπορεί να έφυγαν σήμερα από την Ουάσιγκτον, όμως άφησαν πίσω τους εκτός από τις καταστροφές, μια πόλη σε σοκ, σε έκτακτη ανάγκη για ακόμη 14 ημέρες, και 6.500 άνδρες της εθνικής φρουράς που έφτασαν εδώ μέσα στην νύχτα από 6 πολιτείες.

Οι λιγοστοί πολίτες που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους, μου είπαν ότι είναι σαν να ξύπνησαν από ένα κακό όνειρο. Ότι έχουν πια κουραστεί η πόλη τους να είναι σε μόνιμη πολιορκία είτε από διαδηλωτές είτε από τον στρατό και την αστυνομία. Οι περισσότεροι βγήκαν από τα σπίτια τους για να δουν την κατάσταση και όχι για να πάνε στις δουλειές τους μιας και οι περισσότερες επιχειρήσεις επέλεξαν και σήμερα να μείνουν κλειστές. Η αγορά εδώ, η επιχειρηματικότητα και η ίδια ζωή έχουν απορρυθμιστεί τελείως.

Οι πολίτες με τους οποίους συνομίλησα σχολιάζουν με δεικτικό τρόποι την αποτυχία των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση και λένε ότι το καλοκαίρι μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ η Ουάσιγκτον θύμιζε Ιράκ από τον στρατό ενώ εχθές ο όχλος, λένε, αφέθηκε για ώρες ανενόχλητος να κάνει ότι θέλει. Σχολιάζουν επίσης τις λίγες συλλήψεις έγιναν και δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στο αίτημα του FΒΙ που καλεί τους πολίτες να βοηθήσουν στην αναγνώριση όσων συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια”.

H επόμενη μέρα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο (video)
EPA/SHAWN THEW

Καταδίκη της εισβολής από πρώην προέδρους των ΗΠΑ

Τις φωνές τους ένωσαν οι τέσσερις πρώην Πρόεδροι της Αμερικής και καταδίκασαν με τον πλέον αυστηρό τρόπο την χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο, μιλώντας για μέρα ντροπής και εθνική τραγωδία. Τώρα περισσότερο από ποτέ είπαν πρέπει η χώρα να ενωθεί και να επουλώσει τις πληγές της.

“Εθνική τραγωδία. Δεν είναι αυτό το έθνος μας”, τόνισε ο Τζίμι Κάρτερ.

“H επίθεση υποκινήθηκε από μία τετραετία διάχυσης δηλητηρίου στην πολιτική σκηνή”, ανέφερε ο Μπιλ Κλίντον.

“Εμετικό και θλιβερό θέαμα. Έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία”, σχολίασε ο Τζόρτζ Μπους.

“Όνειδος και ντροπή για το έθνος μας”, επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα.


Στην Ευρώπη

Έκπληξη και ανησυχία προκάλεσαν στις Βρυξέλλες οι εικόνες που είδαμε στο Καπιτώλιο.

Για το ευρωπαϊκό αξιακό σύστημα είναι ακατανόητη η αμφισβήτηση εκλογικού αποτελέσματος, και προκαλεί ανησυχία τέτοιες ακρότητες να γίνουν μοτίβο αντίδρασης σε άλλες χώρες, προκαλώντας πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία.

“Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι ναός της δημοκρατίας. Οι εικόνες από την Ουάσινγκτον προκαλούν σοκ. Εμπιστευόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν“, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στο Βερολίνο, ομόθυμη ήταν η καταδίκη της επίθεσης στο Καπιτώλιο. Είναι «ιστορική τομή για τις ΗΠΑ» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, «το μίσος, τα ψέματα και η βία είναι απειλή για τη δημοκρατία». Η αμφισβήτηση των εκλογών από τον Τραμπ προετοίμασε την ατμόσφαιρα και κατέστησε εφικτά τα χθεσινοβραδινά γεγονότα», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, βέβαιη ότι «η δημοκρατία θα αποδειχτεί ισχυρότερη από τον όχλο των ταραχοποιών».

Από το Παρίσι, ο Πρόεδρος Μακρόν δήλωσε: «Όταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα, ένας άνθρωπος, μία ψήφος».

«Αυτό που συνέβη στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι η Αμερική» δήλωσε ο Εμμανουελ Μακρόν.

Τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο καταδίκασε και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.

“Ο σεβασμός στους κανόνες είναι η ουσία της δημοκρατίας. Η χθεσινή βία είναι μια σκοτεινή στιγμή στην αμερικανική ιστορία και εκείνοι που την υποκίνησαν φέρουν μεγάλη ευθύνη”, σχολίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική, με βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Οι εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας στην Ουάσινγκτον αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η προστασία της Δημοκρατίας, καθημερινά, παντού” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ρεπορτάζ: Λένα Αργύρη, Γιώργος Συριόπουλος, Γιώργος Παππάς, Παντελής Γκόνος, Λήδα Παπαδοπούλου, Ευδοξία Λυμπέρη, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Ανδριάννα Μαγγανιά

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος