ΓΣ ΟΗΕ: Στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων προχώρησαν Αϊτή και Κένυα για την αντιμετώπιση των ένοπλων συμμοριών

Αϊτή και Κένυα συνήψαν διπλωματικές σχέσεις κατά τη συνάντηση που είχαν χθες Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί και ο Κενυάτης πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περισσότερη από μία ώρα σχετικά με την πρόταση της Κένυας να αναλάβει την ηγεσία πολυεθνικής δύναμης που θα βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τις πάνοπλες συμμορίες που ελέγχουν σχεδόν το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί είχε ζητήσει διεθνή βοήθεια τον περασμένο Οκτώβριο. Έκτοτε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλούσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει υποστήριξη στην Αϊτή.

Προτού αναλάβει πρωτοβουλία η Κένυα, αρκετές άλλες κυβερνήσεις εξέφραζαν δισταγμούς, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί δεν είναι εκλεγμένη. Ο ίδιος ο κ. Ανρί αντιτείνει πως δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη χρόνια τώρα σε πολυδιάστατη κρίση: ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική. Στη χώρα έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος