Σαράντα εφτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρίσκονται στη Γρανάδα, για να αποφασίσουν το νέο στρατηγικό προσανατολισμό και την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία. Την Πέμπτη συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα και την Παρασκευή (6/10) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί αναμένεται και η παρέμβαση Μητσοτάκη για αύξηση των πόρων για το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση.
Με την απουσία των προέδρων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν από τη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα να συζητείται έντονα και αντίστροφα, την παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει το δικό της συμβολισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το θεσμό αυτό σημαντικό καθώς δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου να συζητούν για κρίσιμα θέματα που απασχολούν την επόμενη μέρα στην Ευρώπη. Ο ίδιος συμπροέδρευσε με τον πρόεδρο της Ελβετίας σε στρογγυλή τράπεζα για την ασφάλεια και τη γεωστρατηγική και είχε κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του Γεωργίας και Αρμενίας.
Οι ηγέτες έφτασαν στην Αλάμπρα, όπου και τους υποδέχτηκε το βασιλικό ζεύγος στο παλάτι Palacio de Carlos 5, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους και παρατέθηκε επίσημο δείπνο.
Η συνεδρίαση την Πέμπτη ήταν κάτι σαν «πρόγευμα» καθώς την Παρασκευή στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα: η διεύρυνση, μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει από σήμερα το στίγμα, προαναγγέλλοντας ότι η Ελλάδα θα εισηγηθεί αύξηση των ευρωπαικών πόρων για το μεταναστευτικό και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και για τις φυσικές καταστροφές – τουλάχιστον +2,5 δισ. ευρώ – ενώ για τα θέματα διεύρυνσης, η ελληνική πλευρά λέει «ναι» αλλά με κανόνες και βασικό κριτήριο το σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, δείχνοντας προς την πλευρά της Αλβανίας.
Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας: Διεύρυνση, μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα των «47»
Με βασικό θέμα τη διεύρυνση της Ε.Ε., με παρόντα τον Ζελένσκι και μεγάλο απόντα τον Ερντογάν, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, το άτυπο πολιτικό φόρουμ που βασίστηκε σε μια ιδέα του Εμανουέλ Μακρόν, έχει μπροστά του μια δύσκολη αποστολή. Κυρίως, λόγω του κόσοτυς της διεύρυνσης, το οποίο – σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στους Financial Times – μόνο για την ένταξη της Ουκρανίας, θα φτάσει τα 186 δισ. ευρώ.
«Αγκάθι» η βοήθεια στην Ουκρανία αν η Αμερική δεν ανταποκριθεί
Ουκρανία, Μολδαβία, βαλκανικές χώρες πιέζουν αλλά οι προκλήσεις και οι αλλαγές για τα υπάρχοντα μέλη θα ήταν τεράστιες. Το κόστος για την διεύρυνση με 9 νέα κράτη υπολογίζεται σε 256 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στην Ουκρανία, ενώ κράτη που μέχρι τώρα ωφελούνται από τον προϋπολογισμό ή θα λαμβάνουν λιγότερα κονδύλια ή θα συνεισφέρουν.
«Η διεύρυνση θα απαιτήσει πολλές εσωτερικές προκλήσεις, ώστε να παραμείνουμε αποτελεσματικοί και να μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε αυτές τις χώρες που χτυπούν την πόρτα εδώ και πολύ καιρό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξασφαλίζει τη δέσμευση των υπόλοιπων Ευρωπαίων, ότι δηλαδή η στήριξή τους θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του πολέμου. Αλλά με τον Μπάιντεν εγκλωβισμένο, αυτή τη στιγμή, λόγω του εμφύλιου των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, η ανησυχία είναι διάχυτη στη Γρανάδα για το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποιεί ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει το κενό.
Απόντες Αλίγιεφ & Ερντογάν: Δεν συζητήθηκε διεξοδικά η ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Οι Βρυξέλλες ήλπιζαν ότι στη Γρανάδα θα γινόταν μια μίνι αλλά ουσιαστική Σύνοδος Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. Ο Πασινιάν πήγε αλλά ο Αλίγιεφ «σνόμπαρε» τη συνάντηση γιατί δεν είχε προσκληθεί στο τραπέζι και ο Ερντογάν, ο οποίος επίσης ακύρωσε το ταξίδι μία μέρα πριν. Οι δηλώσεις στήριξης προς την Αρμενία ήταν πολλές και συνέπεσαν με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατηγορεί το Μπακού για εθνοκάθαρση των 120.000 Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Πρόοδος δεν σημειώθηκε ούτε στη διένεξη Σερβίας – Κοσόβου. Το βάρος πέφτει και στη μεταναστευτική κρίση, με τους ηγέτες να επιδιώκουν την υπογραφή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αν και η Πολωνία προειδοποίησε ότι σε όλες τις συναντήσεις θα εκφράσει την αντίθεσή της. Ενώ η Τζόρτζα Μελόνι συμμαχεί με τον Βρετανό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ζητεί πανευρωπαϊκή δράση για την πάταξη των διακινητών και την ενίσχυση των συνόρων.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Παντελής Γκόνος | ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος